szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így lesz szép lugasunk és pergolánk

Sulyok Józsefné, 2016. márc. 02.


Mindkét építmény egyik lényeges funkciója kúszó, futó növények támasztása. 

Így lesz szép lugasunk és pergolánk

A pergola inkább díszítő, térhatároló jellegű elem. Ez tulajdonképpen kőből, fából készíthető, oszlopsor. Az oszlopok mellett futókat vezetünk a vízszintesen rögzített gerendákra és az erre szegelt keresztlécekre.

Bár a pergola önmagában is dekoratív, ügyeljünk arra, hogy a kert együttesét ne ossza meg, hanem szellős és árnyékos belső teret képezzen.

A lugas a pergolához hasonlóan ókori mediterrán eredetű kerti elem, ahol a fejünk felett a teret oszlopokra támaszkodó gerendák és rájuk futtatott növény zárja le. Jótékony árnyéka lehetővé teszi, hogy meleg nyári napokon is élvezzük a kert szabad levegőjét.

A felfuttatott szőlőn a virágzás idején rovarok donganak, ősszel pedig szőlőszüret hasznos színterévé válik. A lugas elhelyezkedését és méreteit a ház és a kert többi eleme határozza meg. Lehetőleg kapcsolódjon a házhoz.

Az oldalsíkok befuttatásával ne fosszuk meg magunkat a kilátástól, de a szomszédok és az utca felől zárjuk le. A lugasra, pergolára egyaránt felfuttathatunk loncokat, klematiszokat, trombitavirágot, kékakácot, és nem utolsó sorban szőlőt is.

Kapcsolódó cikk: Sütőtök, hagyjunk neki időt

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!