szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így lesz szobanövényerdőd kis helyen!

Sulyok Józsefné, 2014. ápr. 23.


Ne adjuk fel a vágyunkat, hogy nekünk is  zöld szigetünk legyen a lakásban, mert kertészkedni már 10X10 cm-es helyen is lehet! Egy afrikai ibolya az íróasztal sarkában, egy dracéna a szobaablakban, egy mennyezetre erősített kaspóból lecsüngő, kis levelű filodendron vagy vesszőkaktusz Is igen jól mutat.

Így lesz szobanövényerdőd kis helyen!

Aki még többre vágyik, barkácsoljon virágablakot. Egyszerű egy szobai üvegház készítése, amely nem más, mint egy terrárium, amelyben a növényeket tartjuk. Jó, ha a tető és az ablakfalak eltolhatók. Kertészkedhetünk palackban is. A kisebb-nagyobb palackok ugyanolyan párás klímát biztosítanak az érzékeny növényeknek, mint a virágablakok.

Azonban azt tudni kell, hogy a zárt térben tartott növények kevesebbet párologtatnak, a talajuk is lassabban szárad ki, ezért sokkal ritkábban kell öntözni. Inkább csak időnként permetezzük meg a növényeket, s a talajt tartsuk nyirkosan. Mutatós virágtálakat is készíthetünk többféle azonos igényű növény összeültetésével.

A növények helyes ápolása a kiválasztással kezdődik. Ne erőltessünk kisméretű, száraz levegőjű, fűtött szobánkba nagytermetű, télen 10 fokot igénylő főnixpálmát, északi fekvésű ablakunk előtt fényigényes krotont, ne ültessünk össze a virágtálba mérsékelt öntözést igénylő szanszevériát a vízkedvelő vízipálmával.

Tanuljunk meg helyesen öntözni. Néhány kivételével ne álljanak vízben a növények, de por-szárazak se legyenek. Öntözéskor nedvesedjen át az egész földlabda. Ez a vízmennyiség a hőmérséklettől és a begyökeresedéstől függően 4-6 napig elég. Próbálkozzunk meg a növények szaporításával is, sok örömünk lesz benne.

Hálás szobanövények

Afrikai ibolya - Saintpaulia

Helytelenül fokföldi ibolyának, pármai ibolyának is hívják. Nem Fokföldön, hanem Kelet-Afrika Usambara-hegységben honos, a pármai ibolya pedig a rendszertanilag más családba tartozó kerti ibolyának egy nagy virágú fajtája. Az egykori usambarai kormányzóról nevezték el, aki az első növényt az Usambara-hegységben 1893-ban fedezte fel. Azóta a világ egyik leggyakrabban termesztett szobanövénye lett, amelynek máig több száz fajtáját nemesítették ki. Az eredetileg kék színen kívül ma már a lila, rózsaszín, bordó sok árnyalata, valamint a fehér színt is megtaláljuk.

A megfelelően gondozott növények egész évben folyamatosan virágoznak. Az ablakpárkányon neveljük, mert a virág kialakulásához sok fényt igényel. Talaja laza szerkezetű, tápdús legyen. A tápanyagpótlásról folyamatosan gondoskodjunk, és évente egyszer, tavasszal ültessük át. Öntözésnél ügyeljünk arra, hogy a levelek tövénél éjszakára ne maradjanak vízcseppek. Levéldugványokkal szaporítható, dugványozásra érett, teljesen kifejlett levél alkalmas. A 3-5 cm-es szárral levágott levelet vízben vagy rostos tőzeg és folyami homok keverékében gyökereztessük.

Csüngő varjúháj - Sedum morganianum

A varjúhájfélék családjába tartozó, pozsgás növény, hazája Mexikó. Mutatós ámpolnanövény, amely annál ezüstösebb, minél több fényt kat. Földje laza, jó vízáteresztő legyen, télen hűvös, világos helyen, 13-15 fokon tartsuk, és csak kéthetente öntözzük. Nyáron is kevesebb vizet igényel, mint a levéldísznövények. Egy-egy edénybe 6-8 dugványt ültessünk.

Fukszia - Fuchsia

A ligetszépe-félékhez tartozik. Az első fuksziát 1700-ban, egy francia botanikus hozta be Közép-Afrikából Európába, ahol száz év alatt kedvelt cserepes növény lett. Ma már több száz fajtája van, egyszerű és telt virágú. Áprilistól októberig virágzik, télen lehetőleg 6-10 fokos, világos helyen tartsuk. Tavasszal, amint lehet, tegyük ki az erkélyre, ablakba vagy a kertbe. Május elejétől augusztus végéig tápoldatozzuk. Dugványozással szaporítható, vízben gyorsan gyökeresednek, törzses fácskát is nevelhetünk belőle. Veszedelmes kártevője a molytetű, védekezzünk ellene.

Viaszvirág - Hoya

Hazája Dél-Kína, a selyemkórófélékhez tartozik. Vastag húsos levelű kúszócserje, amely májustól az ősz beálltáig folyamatosan virágzik, ha a talaj tápanyagban gazdag, és ha a növény sok fényt kap. A téli hónapokban mérsékelten kell öntözni, s ha a lakásnak van hűvös, világos helye, inkább ott teleltessük. Nyár folyamán félfás dugványokkal szaporítsuk. Az idősebb növényeket koszorúformában drótra futtassuk. Nekem is van három nagyobb cserepem, nyáron, a teraszon van kosárkákban felaggatva, télen pedig a nappaliból, az emeletre felmenő lépcsőre, egymás mellé téve teleltetem. Fiatalításra is gondoltam, már szaporítottam belőle, nagyon hamar begyökeresedett a vízbe állítva.

Szobaciklámen - Cyclamen persicum

A kankalinfélék családjába tartozik. A Földközi-tenger keleti felén az alacsonyabb hegyek lombos erdőiben él ez a faj, amelyből a múlt század utolsó felében a kedvelt szobacikláment nemesítettek. Előbb Angliában, majd Francia és Németországban egyre több fajtát állítottak elő. A sárgán kívül minden színárnyalat megtalálható köztük. Vágott virágként is kedvelt. A fűtött, meleg szobában hamar tönkremegy, ezért hűvösebb szobában, üvegezett verandán, vagy ablak között kell tartani. Óvatosan kell öntözni, vigyázva, hogy éjszakára nem maradjon vízcsepp a levelek között és a bimbókon. Legjobb tálban tartani, és alulról öntözni. A kiszáradásra, túlöntözésre érzékeny, késő ősztől tavasz végéig virágzik.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia