szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így lesz tartós a vágott virág!

Sulyok Józsefné, 2015. nov. 02.


A vágott virág sokkal tartósabb lehet a szokásosnál, ha bizonyos előkészületeket teszünk, mielőtt vízbe raknánk őket. 

Így lesz tartós a vágott virág!

A bolti virág több figyelmet igényel, mint az otthon nevelt. A csillagfürt és a dália üreges szárát töltsük meg vízzel, és dugaszoljuk be vattával virágrendezés előtt. A dús oldalágakat és a zárt bimbókat vágjuk le.

A virágok szárát ferdén vágjuk le. A vágott felület növelése érdekében hasítsuk fel a vastagabb szárvégeket. Így sokkal több sejt érintkezik a vízzel. A vízben álló szárrészekről szedjük le a leveleket, mert elrohadnak és mérgezik a vizet. Így tartósabb lesz a virág és a víz sem büdösödik meg olyan hamar. Tegyünk a vízbe 1-2 aszpirintabletták, ami meghosszabbíthatja a virágok életét.

A rózsa esetében vágjuk le a tüskéket és szedjük le a sérült szirmokat. A szár végét hasítsuk be vagy kalapáccsal roncsoljuk össze. A karácsonyi rózsa szárvégét különösen alaposan kalapáljuk meg.

A tulipán szára nem görbül el, ha újságpapírral szorosan áttekerjük, és vízbe állítjuk 1-2 órára. Ezután egy tűvel szúrjuk át a szárat, közvetlenül a virág alatt, hogy a szár levegőzzön.

A liliomnál a porzókat vágjuk ki, hogy a kihullott pollen ne sárgítsa meg a szirmokat és az asztalterítőt. (Sajnos én így jártam, mert sajnáltam a mutatós porzót kivágni). A szárát vágjuk ferdén, és állítsuk vízbe nyakig a virágot. 

Kapcsolódó cikk: Erre a három dologra is jó a levendula
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!