szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így lesz virágzó nappalink!

Sulyok Timea, 2013. jún. 19.


Mindannyian szeretnénk szép szobanövényekkel díszíteni otthonunkat, munkahelyünket. Mégis megtörténik, hogy frissen vásárolt vagy ajándékba kapott növényünk élete néha igen rövid lesz. Rossz helyre állítják, helytelenül gondozzák. Mit kell tennünk ahhoz, hogy sokáig örülhessünk növényeinknek, hogy szépen fejlődni, növekedni, virágozni lássuk kedvenceinket?

Így lesz virágzó nappalink!

Bizony a sikerhez cselekedni kell, legalább alapszinten tájékozódnunk kell növényeink igényeiről. Kezdők barátkozzanak meg azzal, hogy a legszívósabbnak mondott növényt is tönkretehetik, még az sem tekinthető csupán berendezési tárgynak, esendőbb annál, ápolásra szorul. Már a vásárlásnál elkövethetünk hibát. Kellő gondossággal, figyelemmel járjunk el, ekkor kell észrevennünk az alábbi problémákat: Előfordul, hogy melegigényes növényeket kínálnak kint a szabadban októbertől áprilisig. Betegség vagy kártevő van a dísznövényen. A nyurga vagy gyengén fejlődő példányok rövid életűek lesznek. Sérült lehet a növény a cserépben lévő vagy a föld feletti részein. Ezekre a dolgokra figyeljünk oda!

A növények igényei

Okosan tesszük, ha olyan növényeket választunk, amelyek számára megfelelő helyet tudunk biztosítani. Így válik szükségessé a növények igényeinek ismerete. Kérjünk a virágüzletben, a kereskedőtől, kertész szakembertől felvilágosítást a növény számára szükséges életfeltételekről. Hasznos lenne, ha a vásárló számára a hazai kertészek biztosítani tudnának értékesített növényeikhez tájékoztatót.

Növények vásárlása

Lehetőleg szépen fejlődő, növekedésben lévő szobanövényt válasszunk. Ha virágos növényt vásárolunk, válasszuk azt a példányt, amelyen nincsenek elnyílva virágok, sőt kinyílott is csak néhány. Gyakran előfordul, hogy helyváltoztatásakor a bimbókkal, virágokkal legjobban telített növény bimbói zárva maradnak, vagy elhullajtja azok egy részét. A levél színe, mérete, épsége jellemző a növények állapotára is. Figyelmesen nézzük meg a növény leveleit, vannak-e rajtuk foltok, szárad-e a levél csúcsa vagy a szélei.

Az elszáradt levélrészeket olykor levágják értékesítés előtt, és csak otthon tűnik fel, mikor továbbra is barnul, szárad. Ha figyelmesen megnézzük, ezek a beavatkozások időben észrevehetők. Ezek a jelek azt mutatják, hogy valami baj volt a növény tartásával, esetleg beteg lett. A növények lenti szárrészein se hiányozzanak a levelek, a felkopaszodás azt jelzi, régebben valamilyen hiányt szenvedett a növény. A lankadt levélzet oka lehet egyszerű szomjazás, de a gyökérrothadás tünete is ugyanilyen. Amikor a talaj elég nedvesnek tűnik, a növény ennek ellenére mégis lankadt, nagyon valószínű, hogy a gyökerekkel komoly baj van.

Kártevők, kórokozók is lehetnek kiválasztott növényünkön. A száron, levélen, de a bimbókon és virágokon is előfordulhatnak különböző barnás foltok vagy penészes bevonat. Ezek gombás vagy baktériumos fertőzés tünetei is lehetnek. Az eltorzult szár, illetve levelek vírusfertőzéstől vagy szívó kártevőktől is származhatnak. Kártevőket elsősorban a fiatal hajtáscsúcson és leveleken találhatunk, de gyakran károsítják a bimbókat is. Ajánlatos a levelek formáját is megnézni, némely faj csak itt telepedik meg. A levéltő és az elágazások a gyapjas-tetvek kedvelt búvóhelyi. Idősebb leveleken, szárrészen pajzstetvekkel találkozhatunk. A deformált, elhalványuló vagy pókhálós hajtáscsúcsok, a ragadós, penészes részek rovarkártevők nyomai. Ha ilyet látunk, jobb, ha meg sem hagyjuk a növényt.

A növény földjét is figyeljük meg. A rossz ápolás jele a só-kivirágzás (ez fehér bevonat a cserépen és a talajon), ne legyen gombás, penészes vagy algás sem a talaj. Szagoljuk meg a talajt, a kellemes, friss földszag az egészséges állapot jele. A kellemetlen szagú föld, pangó vízről, rothadó gyökerekről, gombákról árulkodik. Nagyméretű növények vásárlásakor is legyünk óvatosak, különösen mikor olcsón kínálják. Kérdezzük meg, miért alacsony az ára. Ilyen növények sokszor kinőtt cserepekben túlhajtatott állapotba kényszerültek. Puhább szövetekkel rendelkeznek, csekély az ellenálló képességük. Ha ilyen növényt vásárolunk, mihamarabb ültessük át friss virágföld felhasználásával nagyobb cserépbe. Figyelmesen vizsgálódjunk kártevők után is.

Virágtálak, növénykompozíciók vásárlásánál láthatjuk, hogy esztétika szempontok miatt különböző igényű és növekedésű növényeket is összeültethetnek. Olyan kompozíciót válasszunk, amelyben közel azonos igényű és fejlődésű növények lettek összeültetve. Ha nem így választunk, felkészülhetünk rá, hogy rövidesen át kell ültetni a növények egy részét. Cserepes virágot lehetőleg ne vásároljunk hideg időben. Még az optimális életfeltételeket biztosítani tudó üzletből is csak akkor, ha szükséges. Ilyenkor gondosan csomagoltassuk be, nehogy a fagy vagy a szél kárt tegyen benne. Véletlenül se hagyjuk a növényt télen az autóban a legrövidebb ideig sem. Forró időben a kalapcsomagoló papír védi legjobban a növényt a kiszáradástól, a tűző nap fényétől. A felforrósodott autóban hagyott növény megfőhet.

Vásárlás után a növény különösen meghálálja a törődést. Ki kell pihennie azokat a megpróbáltatásokat, amelyek a kertészettől az otthonunkig elviselt. Kicsomagolás után az esetleg sérült részeket vágjuk le. Ha száraz a talaj, öntözzük meg, ha szükséges, cserepestől állítsuk állott vízbe. Aztán tegyük megfelelő helyre, fontos, hogy ne mozdítsuk el egy ideig onnan. Fokozatosan szoktassuk a növényt a környezeti feltételekhez, különösen akkor, ha ezek a feltételek szélsőségesek (pl. lépcsőház, terasz, padlófűtés).
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia