szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így marasztald az alpesi növényeket!

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 08.


Ezek a növények a kertben előkelő idegenek, mert többségük nem vonzza a hasznos állatokat, mégis, aki egyszer elkezdte gyűjteni, egyre többet szeretne a magának tudni belőlük. 

Így marasztald az alpesi növényeket!

Az alpesi növények nagyon kevés helyet vesznek igénybe, különösen sziklakertekbe és kőfalak, kőlapok közötti fugák díszítésére felelnek meg. Sziklakertet lehetőleg lejtős területen építsünk, mert a sík területen kupacba hordott kövek idegen elemként emelkednek ki a környezetükből, nem fokozzák, hanem rontják az esztétikai hatást.

A választék mind a virágok, mind a növény vagy a levelek formája tekintetében rendkívül nagy. Sok alpesi növény lúgos kémhatású, ennek megfelelően mészben gazdag talajt igényel. Számos fajuk azonban, mint néhány tárnicsféle is, kimondottan mészkerülő, így savanyú talajon díszlik.

Az alpesi növények magvai ahhoz, hogy csírázzanak, hideget igényelnek, ezért télen vessük és tavasszal vagy nyáron ültessük őket. Jó fejlődésük nagyon fontos előfeltétele a kiváló vízelvezetés. A természetben mindig sziklahasadékokban vagy kőgörgeteges területeken, üde legelőkön élnek, ezeket a természeti adottságokat kell utánoznunk.

Építsünk számukra kis kőgörgeteget, vályúkat, kőtálakat vagy hasonló tartókat is használhatunk. Nagyon fontos, hogy a tartó aljára drénréteg kerüljön, és erre tegyük a jó vízáteresztő képességű komposztot. Így a sziklakertben is ki tudjuk elégíteni a kényes kis különcök igényét.

Állítsunk össze az alpesi növények számára speciális kőtáskát, ahol a köveket patkó alakba rendezzük el, és az így létrehozott udvarokat a növény igényeinek megfelelő földkeverékkel töltsük fel. Ezzel az eljárással a különböző talajigényű növényeket is egy területen tudjuk tartani.

Az igénytelenebb alpesi növények falnyílásokban, repedésekben is szépen fejlődnek. Erre a célra különösen a szárazságtűrő fajták alkalmasak. Ezeket ősszel gyeptéglába csomagolva a megfelelő nyílásba helyezzük.

Ha utat alakítunk ki, nagyon hatásos, ha a kőlapok között itt-ott egy növény virít. Megfelelő réseket hagyjunk ki és töltsük fel a növény által igényelt földdel. 

Kapcsolódó cikk: Csoda, amit csokoládéfutónak hívnak
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!