szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így mérgez a keserű mandula

Sulyok Józsefné, 2016. jan. 22.


Az itt felsorolt növények és gyümölcsök közös méregtani vonatkozásai, hogy csonthéjas termésük magja mérgező anyagot tartalmaz. 

Így mérgez a keserű mandula

A mandulafa a mediterrán vidékeken, Délkelet-Európában, Kis-Ázsiában, a Kaukázusban őshonos, 8-10 méter magasra megnövő, a rózsafélék családjába tartozó, lomhullató fa.

Levelei ovális-lándzsásak, ép szélűek vagy finoman recések. Nyelükön szemölcsök találhatók.

A virágaik fehérek vagy rózsaszínűek, melyek a levelek megjelenése előtt nyílnak, egyesével vagy kettesével ülnek az ágakon. A virágok hímnősek, a termés csonthéjas mag.

A mandulafa vadon nálunk is megtalálható meleg, déli fekvésű domboldalakon. Rokon faját dísznövényként termesztik.

A törpe mandula szárazságot jól tűrő, napfényigényes növény, sok piros bimbójából tavasszal rózsaszínű virágok nyílnak. Vadon is gyakori.

A mandularózsa virágzás idején szintén szép látványt nyújt tömött, élénkrózsaszínű, sűrűn álló virágaival, melyek virágfüzérnek látszanak.

A babérmeggy örökzöld, 2-4 m magas cserje. Apró fehér virágai dús, keskeny fürtöt képeznek. Termése fekete bogyó.

A rózsafélék családjába tartozó gyümölcsök közül a legfontosabbak a keserű mandula, a sárgabarack, az őszibarack, és a szilva.

A felsorolt növények és gyümölcsök közös méregtani vonatkozásai, hogy csonthéjas termésük magja mérgező anyagot tartalmaz. A magvak erős hatású cianogén glikozidot, az amigdalint, valamint a glukozidát bontó enzimet, az emulzint tartalmazzák.

A mérgezéseket főleg a gyerekeknél tapasztaltak a keserűmandula-mag elfogyasztása révén. A felnőtteknél 50-60 mag, gyerekeknél 5-10 mag is mérgezést idézhet elő.

A beporzó rovarok néha a keserű mandula virágporával az édes mandula virágait is beporozhatják, így azon keserű magok teremhetnek. Minél keserűbb a mag, annál több bennük a mérgező glikozida. A csonthéjas gyümölcsökből készült pálinka szennyeződésként tartalmazhatnak szabad ciánhidrogént.

Mérgezés tünetei: könnyebb mérgezéseknél a gyomor nyálkahártyájának ingerlése folytán hányás lép fel, melynek keserű mandulaszaga van. Később szédülés, fejfájás, légszomj, nyugtalanság, bőrpír, fülzúgás, látászavarok, mellkasi szorongás jelentkezik. Az állatoknál is gyakran tapasztaltak mérgezéseket ezekkel a gyümölcsökkel.

Elsősegélynyújtásként alkalmazzunk hánytatást, has-hajtást. És minél előbb kerüljön a beteg orvoshoz!

Abraktakarmányozásra vagy zöldtrágyaként termesztett Vicia fajok, mint pl. a vetési bükköny, a borzas bükköny, a lóbab levelei, virágai és magjai tartalmaznak ciánglikozidot, mely a szervezetben ciánhidrogént tesz szabaddá. Huzamosabb etetés esetén az állatoknál emésztőszervi és idegrendszeri megbetegedéseket okozhatnak. 

Kapcsolódó cikk: Formában tartás nyesegetés nélkül
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!