szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így minimalizálhatjuk a madárkárt a kertben!

Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 22.


A különféle madárfajok rendkívül hasznosak a kertben, ahol a kártevőket pusztítják. 

Így minimalizálhatjuk a madárkárt a kertben!

Természetes élettér kialakításakor nem is képzelhetjük el a kertet nélkülük. Egyesek közülük azonban nagy károkat is okozhatnak, azért a veszélyeztetett növényeket meg kell védeni tőlük.

A zöldségest a gyümölcsöst leginkább a téli, táplálékszegény időszakban veszélyeztetik. Támadásuk kedvelt célpontja lehet néhány dísznövény is. Ellenük csak fizikai eszközökkel tudunk hatékonyan védekezni.

Díszkertjét senki sem szeretné hálóval takarni, de egyes, különösen veszélyeztetett növények mégis védelemre szorulnak. A krókuszok a kara tavaszi kert első színfoltjai, és a madarak szívesen fogyasztják a bimbóikat. Számunkra kevésbé zavaró módon védekezhetünk ellenük, ha a virágok körül botokat tűzünk a földbe, majd körben a botok körül, és keresztben is fekete pamutszálakat feszítünk ki.

Ha a madarak a bimbók közelébe akarnak jutni, a számukra láthatatlan szálak érintésétől megrettennek és elrepülnek.

A kelő zöldségnövényeket, frissen ültetett palántákat különösen veszélyeztetik a madarak. Leginkább drótból hajlított vázra terített hálóval védekezhetünk ellenük. Amikor a növények már kellőképpen begyökeresedtek, a hálót leszedhetjük.

A zöldségfélék védelmére üssünk a zöldségsorok mentén karókat a földbe, és a háló kímélése céljából tegyünk rá egy befőttes üveget. Feszítsünk madárhálót a karók fölé úgy, hogy annak szélei a földbe érjenek.

A bogyósok védelmére, az alacsonyabb bokrokat közvetlenül takarjuk be a hálóval. A háló egyik végét rögzítsük téglákkal, majd feszítsük ki, és a széleket biztosítsuk további nehezékekkel.

Madarak riasztása nem hatékony módszer. A madárijesztők csak rövid ideig hasznosak, mert idővel megszokják őket a szárnyasok. Ez az elektronikus madárijesztőkre is vonatkozik. Rendszeresen használva egy ideig ezek is beválnak, később viszont a szomszédot jobban megijesztik, mint a madarakat.

A lövöldöző madárijesztő hatásos ugyan, de a természetet annyira megzavarja, hogy az elviselhetetlenné válik. A riasztás módjának megválasztásakor sose feledjük, hogy a madarak haszna összehasonlíthatatlanul nagyobb az általuk okozott kárnál!

A legtöbb rovarral ellentétben a madarak télen okozzák a legnagyobb károkat, amikor kevés a táplálékuk. Megszállják a rügyeket, különösen a feketeribiszke bokrokat.

A díszkertben nehezebb a dolgunk, mint a zöldségesben, mert a hálók lerombolják a kert szépségét. Egyes madarak kimondottan kedvelik egyik-másik növény bimbóját, tavasszal pedig a hajtásokat. Különösen kedveltek az elsőként kihajtó krókuszok. A madarak célpontja lehet a frissen elvetett fűmag is. Minden szemet nem tudunk megvédeni, de a kifeszített perforált fólia sokat segíthet. Nagy előnye, hogy nem csak a madarat tartja távol, de alatt a talaj jobban felmelegszik, és így a csírázás is gyorsabb.

Télen inkább etessük a madarakat, különböző forma, módszer létezik, a riogatás, hálózás helyett inkább örüljünk a kedves szárnyas vendégeknek. 

Kapcsolódó cikk: Így tényleg hatékony a mulcsozás!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia