szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így moss velük! Növények a nagyvilágból

Sulyok Józsefné, 2014. máj. 19.


Mosódió és a vadgesztenye - A mosódiófa vagy szappanfa Délkelet-Ázsiában őshonos növény, melynek termését évszázadok óta használják mosásra. A vadgesztenye a szappanfafélék családjának egyik legismertebb, Észak-Amerikában és Európában is őshonos nemzetsége, melyek közül a közönséges vadgesztenye díszfaként nálunk is általánosan ültetett növényfaj. Idős emberektől tudjuk, hogy a fa termését régen mosásra, sőt fürdésre is használták.

Így moss velük! Növények a nagyvilágból

A két növény termése magas szaponin tartalmának köszönhetően alkalmas ruhák tisztítására. A mosódiónak a külső héját kell használni, a gesztenyénél ellenkezőleg, a mag barna héját eltávolítva, a belsejével lehet csak mosni. Az utóbbi szaponin tartalma vetekszik a mosószódáéval. Mindkét növény megbízhatóan működik már 30 fokos hőmérsékleten is. Jó tisztítóerővel bírnak, jól oldják az általános szennyeződéseket, antibakteriális hatásúak, kiviszik a kellemetlen szagokat. Nem roncsolják a textíliák anyagát, lágyítják a vizet, színes ruhák mosására kiválóan alkalmasak, nem fakítanak, kímélik, élénkítik a színeket. Fehér ruhák esetében érdemes hozzájuk mosószódát tenni, makacs szennyeződések esetében pedig előkezelés ajánlott.

Bár a vadgesztenye és a mosódió a ruhák illatára nincs hatással, finom illatot érhetünk el, ha kevés természetes illóolajat cseppentünk a mosószerhez. A termések megfelelő részét vászonzacskóba téve, illetve főzéssel kinyert oldatát folyékony állapotban lehet adagolni. Egy adag ruha mosásához 2-4 egész héjat kell egy vászonzacskóba tenni és a mosandó ruhák közzé helyezni. Ugyanazokat a mosódiókat 3-4 alkalommal is használhatjuk.

Mit kezdhetünk a begyűjtött gesztenyével? A vadgesztenyével is lehet mosni, de elfelejtettük, és Indiából hozatjuk az öko mosódiót.  Csak meg kell pucolni a vadgesztenyét, ledarálni vagy reszelni, és tehetjük is a mosógépbe. Akkor is hatékony, ha csak feldaraboljuk a gesztenyét, és egy maréknyit beleteszünk a vászonzsákba, majd a mosógépbe. Jó a kiszárított gesztenye is, csak azt nehezebb meghámozni. De ezen segíthetünk, tegyük forró vízbe és akkor könnyebb lesz a hámozás.

Folyékony mosószer készítéséhez a felaprított vagy ledarált gesztenyét forraljuk fel 3-szoros mennyiségű vízben, és így a szaponinok kioldódnak belőle. Csak szűrjük le és folyékony mosószerként használjuk. Mosáshoz ugyanúgy kell használni a vadgesztenyét, mint a mosószódát, érdemes mellé szódabikarbónát, vagy mosószódát tenni.

Amíg a mosószóda az üzletben könnyen beszerezhető és tárolható, a vadgesztenye begyűjthetősége csak korlátozottan érhető el, tárolása, feldolgozása kicsit több problémával jár. Legjobb a fel nem használt darabokat érintetlenül hagyni, héjában tárolni, használat előtt beáztatva megpucolni. Mivel könnyen penészedik, hámozott formában csak akkor tároljuk, ha száraz helyet tudunk biztosítani.

Mindkettő 100 %-ban természetes tisztítószer. Mivel mentesek a mesterséges vegyszerektől, használatuk ajánlott babáknak, érzékeny bőrűeknek, allergiában szenvedőknek. Baktériumölő hatásuk miatt hozzájárulnak a szennyvíz tisztításához. A magok, a héjak komposztálhatóak.
Érdemes említést tenni két magas szaponin tartalmú hazai növényünkről, a szappanfűről és a fátyolvirágról. Az utóbbi nagyméretű karógyökere 10-20 %-ban tartalmazza a mosás hatóanyagát, használjuk bátran őket.

A vadgesztenye gyógynövény is. A növény virágát, magját, levelét és kérgét egyaránt használják. Felhasználhatóak érfalak erősítésér, vénákat erősítő, visszérbántalmakra, aranyerek kezelésére, a vadgesztenyéből kivont olaj bőrápolásra alkalmas, a fa kérge lázcsillapító hatású, sárga festék is nyerhető belőle, leveléből arclemosót készítettek régen pattanásos bőrre. Kérgét napozószerek készítésére használják, elnyelik az ártalmas UV sugarakat, a magokból ragasztóanyagot készítenek.

Tipp!

Fürdővíz készítése: 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenye-levelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenye-lisztet forrázzunk le 3 dl forrásban lévő vízzel, majd 10 perc után szűrjük le, a főzetet öntsük a fürdővízhez. Visszér, aranyér esetén jótékony kúra.

Tea készítése: 3 dl forró vízzel forrázzunk le 1 evőkanálnyi szárított vadgesztenyelevelet, majd 10 perc elteltével szűrjük le, mézzel ízesítve fogyasszuk el.

Tinktúra: 100 ml 40 fokos pálinkához vagy tiszta szeszhez keverjünk 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenyelevelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenye-lisztet, majd légmentesen zárjuk le, és hagyjuk állni 10-12 napig. Ezután szűrjük le és sötét üvegben tároljuk. Ízületes problémákra bedörzsölő-szerként használjuk.

Pép készítése: 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet keverjünk össze 2 evőkanálnyi búzaliszttel, és adjunk hozzá annyi 10%-os étkezési ecetet, hogy kenhető péppé váljon. Szintén ízületes problémák kezelésére ajánlott.

Kapcsolódó cikk:

9 szépségtipp almaecettel
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!