szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így nem lesz a szomszéd fűje zöldebb!

Topor Erika, 2013. júl. 11.


Ehhez bizony műtrágyázni kell, de mindegy hogyan. A műtrágyázás ideális időszaka a tavasz és a nyár vége.

Jöjjön néhány hasznos gyakorlati tanács, tudnivaló!

Így nem lesz a szomszéd fűje zöldebb!

Évente 2-3 alkalommal ajánlott kiszórni a hosszúhatású műtrágyát, mely 2-3 hónapig szolgáltatja a tápanyagokat. Amennyiben márciusban juttatjuk ki először a gyepre az értékes tápanyagokat, akkor a következő trágyázási időpontot tűzzük ki júniusra, és a harmadik és egyben utolsó alkalom augusztusra fog esni. Ha csak évente kétszer akarunk műtrágyázni, akkor célszerű az első időpontot március vége vagy április elejére tenni és a második kijuttatás legyen július elején.

Ha az évi háromszori műtrágyázást választjuk, akkor a 20-30 g/m2-es mennyiség az irányadó, míg ha csak kétszer tudjuk kijuttatni a talajba a tápanyagot, az adag megemelhető egészen 35-45 g/m2-re.

A trágyázás nagyban befolyásolja a gyep külalakját. A sűrű és terhelhető gyep alapvető feltétele a megfelelő tápanyagszint. A tápanyag beépül a gyepet alkotó fűfélék szervezetébe, ettől megerősödnek, a nyírást jobban viselik – könnyebben regenerálódnak, jobban tűrik a taposást és a szélsőséges időjárást is.

Milyen elvárásoknak feleljen meg a gyepműtrágya?

Elsősorban azt várjuk egy jó műtrágyától, hogy használatával egyöntetű, sűrű, jól terhelhető és ápolt gyepet tudunk kialakítani. Ha a gyepet alkotó fűfélék megerősödnek, sokkal kevesebb energiát kell fordítanunk a gyomirtásra, mivel a sűrű pázsitot alkotó fűcsomók között esélye sem lesz a gaznak – vagy ha mégis, sokkal kisebb mértékben.  Szintén fontos szempont a gazdaságosság. Abban biztosak lehetünk, hogy nem akkor járunk legjobban, ha megvásároljuk a legolcsóbb műtrágyát.

Ebben az esetben ugyanis – a kisebb hatóanyag tartalom miatt- nem elég az előírt 20-30 g/m2-es mennyiség, többet kell kiadnunk belőle.  Választás előtt érdemes a csomagoláson az összetételeket megnézni és egymással összehasonlítani. Szintén fontos a szemcseméret, a pormentesség, mivel ezek garantálják a könnyű és pontos szórhatóságot. Az „öko-bio-környezetbarát világban” alapvető követelmény, hogy a kijuttatandó műtrágya legyen környezetbarát. Mivel saját kertünkről van szó, így a környezetszennyezés megelőzése saját érdekünk is.

Folyt. köv.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:20

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:48

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia