szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így öntözd a cserepes növényeket!

Sulyok Józsefné, 2015. júl. 01.


A növények csak megfelelő mennyiségű víz és tápanyag-ellátás mellett fejlődnek szépen. A korlátozott méretű gyökeresedési térfogat miatt az edényben nevelt növények a szabadföldbe ültetett egyedekhez képest jobban igénylik a rendszeres ötözést és tápanyag-utánpótlást. 

Így öntözd a cserepes növényeket!

A növények leginkább a lágy vizet szeretik, amelyben a csapvízhez képest kevesebb a mésztartalom. Amennyiben lehetőség van rá, gyűjtsük össze valamilyen tárolóedénybe az esővizet. A mészre érzékeny növényfajokat. pl. a hortenziát, a citrusféléket, a rododendronokat és a mirtuszt kizárólag esővízzel vagy lágyított vízzel öntözzük.

Ahhoz, hogy a növények a forró napokon ne kapjanak hőgutát, előző nap töltsük fel az öntözőkannákat vízzel. Sűrűn ültetett balkonnal vagy tetőterasszal rendelkezőknek praktikus segítség lehet egy slag, melyet a konyhai csapra felszerelve vizet nyerhetünk.

Mikor és hogyan öntözzünk?

Amíg a növényeink aktuális igényeit nem ismerjük, addig minden locsolás előtt ujjunkkal ellenőrizzük, hogy a felső talajréteg valóban száraz-e.

A forró nyári napokon öntözzünk kora reggel vagy esténként, amikor a víz nem párolog el olyan gyorsan.

Figyeljünk arra, hogy az alátét vagy a kaspó ne legyen sokáig tele vízzel. Ez alól kivétel a leander, ami szereti a vizet.

Mindig közvetlenül a talaját öntözzük a növényeknek, ezzel elérhetjük, hogy a levelek és a virágok ne legyenek nedvesek. Így elkerülhetjük a gombás betegségeket.

Inkább ritkábban, de alaposan öntözzünk, hogy a földlabda teljes gyökérzete nedves legyen.

Az első lépés, ha a földlabda teljesen kiszáradt, a következő legyen: a cserepes növényt tegyük bele egy vízzel teli edénybe, és addig hagyjuk benne, amíg nem száll fel több buborék a víz felszínére. 

Kapcsolódó cikk: Páfrány ABC
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!