szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így öntözz, ha fóliád van!

Sulyok Józsefné, 2014. ápr. 30.


A helyes öntözésnek a fólia alatt termesztett zöldségeknél is nagy jelentősége van.  Ha nem vagyunk eléggé körültekintőek, akkor könnyen komoly károkat okozunk, ami nem jelenti feltétlenül a növény teljes pusztulását, de épp elég az is, ha a zöldségünk növekedését vagy termésfejlődését akaratlanul akadályozzuk.

Így öntözz, ha fóliád van!

Öntözésből, ha nem vigyázunk eléggé, kár is származhat mind a növekedésre, mind a termésre nézve.

Eltérően öntözünk akkor, ha a növényeket cserépben vagy szabadba kiültetve termesztjük. A cserepes növényeknek több vízre van szükségük, mert azok a föld kipárolgásával nem jutnak vízhez.

A fólia alatt mindig a reggeli órákban öntözzünk, legjobb a lágy víz vagy az esővíz. Ez jobban oldja a tápanyagot, nem tartalmaz nem kívánatos sókat. Ügyeljünk arra, hogy az öntözésre mindig higiéniailag elfogadott vizet használjunk. A szennyvíz ártana a zöldségnek, amit nyersen is fogyasztunk. Hibát követnek el azok, akik kútvízzel öntöznek. Ez hideg, nem tartalmaz elég oxigént és gyakran kemény is. Ha nincs más lehetőségünk, a vizet hagyjuk felmelegedni és 1-2 napig állni. Öntözésre az olyan víz a legmegfelelőbb, amelynek hőmérséklete 2-5 fokkal melegebb, mint a környező levegő hőmérséklete.

Hogyan öntözzünk?

Uborka: Az első napfénynél és magas hőmérsékletnél az uborkának aránylag sok vízre van szüksége. A korai uborkát legjobb, ha földre helyezett csövekkel öntözzük. Nyáron felülről is öntözhetünk, ezzel a levegő hőmérsékletét csökkentjük.

Paradicsom: A palánta kiültetése után gyakran öntözzünk, hogy a gyenge növény jól beilleszkedjen a földbe. Ha a növény megfogant, elég 8-10 naponként öntözni. A termésképes ideje alatt hetente kétszer öntözzünk, nyáron háromszor. A korai paradicsomok öntözésére az alvizes öntözés a megfelelőbb, mikor az öntözővizet a talaj felszíne alá juttatjuk ki.

Paprika: A növény kiültetése és megfoganása után csökkentjük az öntözést. A víz mennyisége csak a termésfejlődés kezdetekor növekedik. Nyáron hetente 2-3 alkalommal öntözzünk. A vízzel jobban gazdálkodunk, ha a növényeket fekete fólia közé ültetjük.

Karalábé: Kora reggel öntözzünk, hogy a levelek hamar megszáradjanak. A karalábéra elég heti 1-3 öntözés.

Karfiol: Hetente 4-szer kell öntözni Az öntözés elkerülhetetlen a gumóképződés kezdetén, melyet öntözéssel gyorsíthatunk is.

Saláta: Mielőtt kiültetnénk a palántákat, a földet jól nedvesítsük át, ez a salátának egy hétre elég vizet ad. A salátafejek képződésével egy időben hetente 1-2-szer kell öntözni. Szellőztetéssel segítsük elő a levelek mielőbbi megszáradását.

Kapcsolódó cikk:

Termeszd színek szerint!

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia