szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így spórolj a locsolással: kutat a kertbe!

Scheftsik Tamás, 2013. máj. 20.


A kerti kút nagyon jó dolog. Bár nem olcsó megcsináltatni, rengeteget lehet spórolni vele a locsolásnál. Ez pedig csábító lehetőség minden kerttulajdonos, virágszerető embernek. De mi a helyzet akkor, ha nem csak a slagot szeretnénk rácsatlakoztatni, hanem egy kicsit impozánsabbá szeretnénk tenni? Nos, erre is van lehetőségünk bőven.

Így spórolj a locsolással: kutat a kertbe!

Kerekes

 

Az első gondolata az embernek mindenképpen az lenne, hogy ha már lúd, akkor legyen kövér, vagyis ha már kút, akkor legyen kerekes. Alapvetően az ötlet nagyon jó, és a megvalósításhoz sem kell túl sok minden. Persze egy ilyen szépséget megszerezni nem éppen olcsó mutatvány, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne rá lehetőségünk. Tény, hogy magát a kutat megfúratni sokkal nagyobb költség, de azért az sem mindegy, hogy a szépítések mennyibe kerülnek. A kút kiképzését, és borítását meg tudjuk csinálni mi magunk is, de az biztos, hogy ezzel rengeteg kellemetlen percet fogunk szerezni magunknak, és nem kevés alapanyag fog pocsékba menni. Ha azonban elszántak vagyunk, akkor minden sikerülhet. Ha mégis mesterember mellett döntünk, akkor már csak azzal kell számolni, hogy itt nem ér véget a munka. Persze gyönyörűen fog mutatni, de ahhoz, hogy az is maradjon, bizony karban is kell tartani. Mind a fa felületek esetében, mind pedig a kis tetőnél az évenkénti lekenés, és odafigyelés elengedhetetlen, hiszen csak így maradhat a kert dísze.

 

Csapos megoldás

 

Ha nem szeretnénk kerekes kutat, vagy egész egyszerűen nincsen rá elég helyünk, akkor kissebben is gondolkodhatunk. Ebben az esetben nem lesz klasszikus kútkáva, kőből épített perem, és mélyen lelátható luk. „Csak” egy cső jelzi majd a vízlelőhelyet, amihez azonban mi már nagyon impozáns csapokat kapcsolhatunk. Ezek között vannak olyanok, amiket a falra lehet szerelni, de olyanok is akadnak, amik magukban is megállnak. Mindkét esetben érdemes számolni azzal, hogy a víz vonzza a madarakat, tehát nem árt macska biztossá tenni a környezetet (vagyis legyen jól belátható, és kellően magas).

 

A szabadon álló csapos kút esetében a tetején képezhetünk ki egy kis pancsolót a szárnyas barátainknak, a falra szerelhető esetében pedig a vízelvezetés átgondolásával tehetjük meg ugyanezt. Dugaszoljuk el a lefolyólukat, és tegyünk az öblös részbe egy vékonyabb réteg kavicsot. Ezután töltsük meg a „tavat”, és apró kavicsokkal borítsuk az alatta lévő részt is, ahol kialakíthatjuk a vízelvezetést. Fontos, hogy itt ne használjunk vegyszereket, mert az a madarakban kárt tehet, még a szappant is mellőzzük kézmosáskor (arra ott a fürdőszoba). A túlcsorduló víz elfolyik a földön számára kialakított helyen, de előtte még betölti hűsítő funkcióját, és odacsalja a kertbe a trillázó szárnyasokat.
 

Kapcsolódó cikk:

8 vízi és mocsári növény kerti tó rajongóknak
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!