szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így spóroljunk több ezer forintot a vízszámlán

Scheftsik Tamás, 2013. febr. 19.


Azt sajnos mindenki tudja, hogy a szálák jönnek. Könyörtelenül. Akkor is, ha éppen nincs rá keret. Persze az ember ott próbál spórolni, ahol tud, de mégsem teheti meg, hogy hetente csak egyszer fürdik. De ha egy kicsit odafigyelünk a dolgokra, akkor könnyen megspórolhatunk egy rakás pénzt, és nem is kell lemondanunk a hétköznapi tevékenységeinkről.

Így spóroljunk több ezer forintot a vízszámlán

Fürdőszoba

 

A vízfogyasztás egyik legnagyobb tétele a fürdőszobából származik. Bizony, itt aztán záporozhat a pénz a lefolyóba dögivel, szinte megállíthatatlanul. De azért vannak lehetőségeink. Első körben mindjárt itt is van a kád. Sajnos a legtöbbet azzal tudunk fogni a kiadásokon, ha lemondunk a kádról. Egyetlen feltöltéssel ugyanis 200 liter vizet engedünk ki, és ebben rendszerint egy ember fürdik le. A zuhanyozás során ennek a fele folyik el akkor, ha áztatjuk magunkat. A tusolásnál ráadásul azzal is tudunk spórolni, ha addig elzárjuk a vizet, amíg szappanozunk, hiszen akkor csak lefolyik a tusfürdő, és azt is pazaroljuk.

 

Tovább is csökkenthetjük a vízszámlát azzal, hogy ha beszerzünk átfolyás csökkentőket. Ezek nem kerülnek sokba, 2-3 darabot vehetünk 1000 forint körüli összegért. A lényegük, hogy levegőt juttatnak a vízhez, amikor a csapból kijön. Ezzel kevesebb távozik a lefolyóba, miközben megtarthatjuk a nyomást, tehát nem lesz zavaró a különbség. A megtakarítás azonban akár 80% is lehet, az átfolyótól függően. Ráadásul itt is igaz, ami a tus esetében: csak akkor folyjék a víz, amikor azt használjuk is. Például a fogmosás közben felesleges nyitva hagyni a csapot, mert csak a számlát növeljük vele.

 

Konyha

 

A mosogatógép nem kis beruházás, ez igaz, de tény az is, hogy jóval kevesebb vizet fogyaszt, mintha kézzel csinálnánk a műveletet (és ráadásul mi mentesülünk a gyűlölt házimunka alól). Ha nem fér bele a kertbe, akkor is ki lehet használni a kéttálcás mosogatót. Az egyiket töltsük fel forró vízzel, a másikat hideggel. A mosogatáshoz így nem kell folyóvizet használni, és az étkészlet is tiszta lesz. Ha nagyon koszosak a tányérok és a poharak, akkor iktassunk be egy vízcserét. Ahhoz, hogy az eredmény tökéletes legyen, a poharakkal kezdjünk, aztán a tányérok, evőeszközök, és végül az edények, mert így nem lesznek foltosak az áttetsző felületek.

 

Ha nem tudunk szabadulni a folyóvízben történő mosogatástól, akkor az átfolyás csökkentő itt is hasznos lehet. Ezzel is spórolhatunk egy keveset, de az előző megoldás mindenképpen gazdaságosabb.

 

Kert

 

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van kertünk, akkor azt is tudjuk, hogy nyaranta locsolni is kell. Ez azonban úgy megpörgeti a vízórát, mint a ringlispíl a gyerekeket. Tehát jó, ha beruházunk egy kútra, aminek a fúratása azonban nem olcsó dolog. Megtérülő befektetés, de sajnos valóban drága, így nem mindenkinek elérhető. Az esővíz gyűjtése azonban tökéletesen kivitelezhető bárkinek. Nem kell hozzá más, csak az eresz lefolyója alá állított nagyobb tartály. Ha ezzel locsolunk a szárazabb időben, akkor a virágok is hálásabbak lesznek, és a számla sem lesz olyan magas. Az esővizet nyugodtan gyűjthetjük a teraszon is, ehhez csak a korlátra akasztható, stabil tároló kell, és egy kis türelem. Ráadásul az égi áldásnak az a jó tulajdonsága is megvan, hogy ha azzal mossuk a hajunkat, akkor az puha és fényes lesz.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia