szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így szórd! Fűszer ötösfogat a Távol-Keletről

Topor Erika, 2013. máj. 24.


Hallottunk róluk, talán sokunknak lapul is a polcon, sőt van, aki használja is őket, mégsem tudjuk, honnan származnak, és hogyan alkalmazzuk az ételek ízesítésére. Íme, pár távol-keleti fűszernövény, mely szinte minden konyhában megtalálható.

Így szórd! Fűszer ötösfogat a Távol-Keletről

Kurkuma (Curcuma domestica):

 

Őshazája a trópusi Dél-Ázsia. Sárga színű, gyömbérre emlékeztető gyökértörzse és gumója a fűszer, por alakban kapható elsősorban. Festékanyaga miatt „indiai sáfrány”-nak is nevezik, élénk narancssárgára színezi meg az ételeket. A hatóanyaga a kurkumin, amely enyhén kesernyés, enyhén csípős, borsos ízű. A trópusi konyhák elengedhetetlen fűszere.

 

Kardamom (Elettaria cardamomum)

 

2–3 méter magasra megnövő lágyszárú évelő növény. Indiában, Sri Lankán honos. 1-2 cm hosszú termése adja a fűszert. Egészben (hüvelyestül) vagy a termésfaltól mentesen, egész, illetve őrölt állapotban kerül forgalomba.

 

Curryfa (Murraya konigii)

 

Indiában őshonos kis fa. A curry (ejtsd: kari) szó tamil nyelven levelet jelent, ami arra utal, hogy a levele a legértékesebb része. A levelek nagyon aromásak és a róla elnevezett fűszerkeverékek részeként, a babérlevélhez hasonló aromát adnak az ételeknek.


Az általunk is használt, „curry” néven ismert fűszer tehát nem csak a curryfa, hanem
több fűszernövény keveréke. Három fűszer megtalálható a legtöbb curry-porban: kurkuma, koriander és kömény. Többféle összetételű curry van, attól függően, hogy melyik földrajzi régióban használják.

 

Csillagánizs (Illicium verum)

 

Igen kellemes, a hazánkban ismertebb, de a tőle rendszertanilag távol eső ánizshoz hasonló aromájú, de annál valamivel erősebb illatú, édeskés ízű, Dél-Kínában őshonos gyógy- és fűszernövény. A termése sugarasan, csillag alakban helyezkedik el, benne 3–4 mm nagyságú mag fejlődik, ez a fűszer. Illóolajat, csersavat, cukrot, fehérjét tartalmaz, jellegzetes illatát és ízét az illóolajának nagy részét kitevő anetolnak köszönheti.

 

Vanília (Vanilla planifolia)

 

A vanília más növényekre felkúszó orchidea faj, eredeti hazája Mexikó. Félérett állapotban szüretelik, amikor a termés zöldes, vagy éppen sárgulni kezd. A leszedett termést először hőkezelik, szárítják, majd 8 hónapig dobozokban érlelik. A fűszer 10–20 cm hosszú és 3–10 mm vastag toktermés. Magas nedvtartalmú növény, csak kiszáradás után válik törékennyé. Ilyenkor már kevéssé értékes. Vanillint, vanillinsavat, illatanyagot, zsírt, gyantát tartalmaz.

 

Kapcsolódó cikk:

Ánizs, a gyógyító növény

Készítsd el saját currydet!

 


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia