szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így tartósítsd a fügét!

Sulyok Józsefné, 2013. nov. 27.


A mediterrán térségben a füge évezredek óta az egyik alap élelmiszer. Háborús időszakokban sokszor életet mentet, hiszen amikor nagy volt az élelmiszerhiány, napi pár szem fügével élték át az emberek a háborús időszakot.

Így tartósítsd a fügét!

A friss füge elfogyasztásakor a kiálló tejes végét letörjük, majd az egész fügét mindenestől megehetjük. Mivel a füge érett gyümölcse igen érzékeny, így hamar el is kell fogyasztani, vagy szárítsuk meg, főzhetünk belőle lekvárt, vagy likőrt készíthetünk belőle. Aromaízesítőként a házilag főzött pálinkába tehetünk szárított fügét.

Az Adriai-tenger délkeleti részén a legrégebbi fügetartósítási módszert alkalmazzák. Vagyis, miután leszedik a fáról, napon szárítják, közben gyakran megforgatják, végül leöntik forró tengervízzel és aztán csomagolják.

Sokan üvegekben tartósítják a fügét babérlevéllel, amikor megfehéredik, akkor azt jelenti, hogy a füge cukorral bevonta saját magát. Én magam is tapasztaltam, hogy a szárított füge kívülről fehér porszerű réteggel volt bevonva és nem tudtam mire vélni, mi lehet rajta az az édeskés dolog. Ezek szerint az is bevonta magát cukorral. Vagy ha egy kicsit jobban meg volt száradva, egy kevés vízben áztattak egy ideig, aztán fogyasztható volt.

Ha van benne szárítás után valamilyen féreg, az azt jelenti, hogy a földről is felszedték. Van, aki kénezi, de legjobb módszer a felforralt tengervízzel való leöntés.

A másik fontos dolog, hogy csak az egészséges gyümölcsöt kell megtartani, ugyanúgy az olívabogyókat, csak az egészséges bogyót tartsuk meg. Az olívabogyót is szintén forró tengervízzel öntik le, megmossák, aztán beteszik a mélyhűtőbe. Ez a legújabb tartósítási módszere a bogyónak. Fogyasztás előtt kis időre beteszik a sütőbe, aztán kellemes az íze.

Van más fügetartósítási módszer is, amit szárazföldön úgy tartósítanak, mint a törökök. Hagyomány szerint szárítják a napon, aztán kevés lisztet szórnak rá, hogy ne ragadjon össze, zacskókba teszik, és máris árusíthatják. Azért liszttel szórják be, mert a magas cukortartalma miatt, a liszttől nem ragad össze.

Kapcsolódó cikk:

Így lesz friss gyümölcsöd télen is!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia