szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így tartsuk minél tovább életben a vágott virágot!

Sulyok Józsefné, 2016. márc. 22.


A növénynek az életműködéshez szüksége van vízre és szervetlen tápanyagokra, melyeket általában gyökerén keresztül vesz fel. 

Így tartsuk minél tovább életben a vágott virágot!

Szükség van még levegőre és fényre, amelynek energiája ahhoz kell, hogy a levelek a felvett anyagokat szerves alkotórészekké alakítsák át. Ezekből a szerves vegyületekből épül fel a növény. Egy részét beépíti, egy részét megemészti, egy részét pedig elraktározza. Végül szükség van még az élethez a megfelelő hőmérsékletre is. Ennek mennyisége függ a fajtától, a növény fejlődési állapotától, stb. A felsoroltak közük bármelyik is hiányzik, a növény elpusztul.

Hogyan él tovább egy virág levágás után?

Elválasztjuk a gyökerétől, és ezzel a két legfontosabb létfeltételétől, a szervetlen tápanyagoktól és a víztől fosztjuk meg. A sejtekben tartalékolt víz lassan elfogy, ekkor a virág hervadni kezd. A vizet a növény a szár vágásfelületén is fel tudja szívni, de szervetlen anyagot viszont csak a gyökér képes felvenni. Így a vázába tett virág éhen hal, elhervad.

A virág életének meghosszabbításához  legfontosabb a jó vízfelvétel, amit a vágás felületén tudja legjobban felszívni, minél nagyobb a felület, annál jobb. Ezért kell a szár végét ferdén elvágni. Ha mód van rá, a vágást víz alatt végezzük, mert akkor a vízszállítást akadályozó légbuborékok nem kerülnek a szállítószövetek csöves sejtjeibe.

 A váza vizébe mindig kerülnek baktériumok is, amelyek a vágás felületén és a vízben is gyorsan elszaporodnak, eltömik a szállítósejtek bejáratait. Célszerű naponta új metszetet vágni, a szárat leöblíteni, a vizet kicserélni és az edényt kimosni. Vannak olyan vegyszerek, amelyeknek híg oldatai megakadályozzák a baktériumok elszaporodását, és akkor nem kell vizet cserélni. Ha a víz valamilyen tápanyagot tartalmaz, akkor célszerű tartósítószert is tenni a vizébe.

Az egyik leglényegesebb szerves anyagot, a szőlőcukrot az üzletben kapható „Corvital” cukorral tudjuk pótolni. A hőmérséklet hatása sem közömbös. Meleg szobában az életfolyamatok felgyorsulnak, a tartalékok gyorsabban elfogynak, mint ahogyan a szár fel tudná szívni, a virág gyorsabban hervad el. Ezért lehetőleg hűvösebb szobába, vagy legalább ne a szoba legmelegebb részébe tegyük a vázát, virágtálat. Figyelemmel kell lenni a huzatra, a napfényre, mert mindkettő sietteti a hervadást.

Virágszedésre legjobb a reggeli vagy a kora délutáni időszak. A növények akkor még üdék, frissek. A vágás során a virágnak megfelelő szára és levele maradjon. Lehetőleg se a virágot se a növényt, amelyről szedtük, ne károsítsuk, ezért éles késsel vagy metszőollóval vágjuk el. Vigyázzunk arra, hogy maradjon alap az újrahajtásra vagy virágzásra. Általában ne szedjük teljesen kinyílott virágot. Legtöbb virág levágás után tovább nyílik, mint tövén, emiatt legcélszerűbb a félig nyílott állapotban való szedés. Vannak olyan virágok, melyek gyorsan nyílnak, ezeket csak bimbós állapotban érdemes levágni.

Egyes növényeket azért érdemes bimbósan szedni, mert így hűvös helyen tárolhatók, s a vázában, szobahőmérsékleten nyílnak ki, pl. a rózsa, nőszirom, tulipán, nárcisz, frézia. Egy-két napnál további tárolásra ne vállalkozzunk, mert a hőmérséklet és a páratartalom pontos betartását nem tudjuk 7megoldani a lakásban. Otthon legegyszerűbben úgy tárolhatjuk ezeket a virágokat, hogy felszívatás után nedves papírba csomagolva, fektetve 5-10 fokos helyiségbe tesszük. A szirmoknak általában árt a víz, ezért ne maradjanak vizesen.

Szedés után legjobb rögtön vázába tenni a virágokat. Ha kissé lankadtak, vagy hosszabb ideig szállítottuk őket, a száron friss metszetet vágva lehetőleg a szár teljes hosszában 1-2 órára vízbe állíthatók. Amint üdeségüket visszanyerték a virágok, tálba rakhatók.

Kapcsolódó cikk: Évelők ápolási titkai

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia