szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így teremts tengerparti hangulatot itthon!

Scheftsik Tamás, 2013. jún. 26.


Az ember a nyaralásból hazatérve sokszor érzi azt, hogy otthon is szeretné azt érezni, amit a tenger partján. Bár a hűs habokat nem lehet elhozni hozzánk, egy kis ügyességgel a hangulat megteremthető. Arra azért érdemes figyelni, hogy tengerparti házzá alakítani belülről egy X. kerületi lakást, lehet, hogy elsőre jó ötletnek tűnik, de a végeredmény akármilyen jó is lesz, amint kilépünk, összetörik a kép, és egy kicsit nevetségesnek hat az erőfeszítés. Ennek ellenére egy kis hangulatkeltés nem árthat, ha nem visszük túlzásba.

Így teremts tengerparti hangulatot itthon!

Kék

Alapvető hangulati elem - ha tengerparti feelinget szeretnénk – a kék. De azért csak óvatosan bánjunk vele. Egyrészt, mert egy alapvetően hideg szín, másrészt, mert ha túl sokat használunk belőle, akkor az lesz az érzésünk, hogy a tenger alatt, nem pedig a partján vagyunk. Ha a falak színének választjuk, akkor nyugodtan koptassuk meg egy kicsit, hogy ne legyen annyira mellbevágó a hatás. Keressük a lágy, kellemes kékeket, és ne a végletekben gondolkodjunk. ha a falakon ezt az árnyalatot választottuk, akkor ennyi elég is, maximum egy – egy kiegészítőben jelenjen meg újra, különben sok lesz a jóból.

Az is működőképes ötlet, ha mondjuk az ülőgarnitúrát kékítjük be. Vagy magát a huzatot cseréljük le, vagy ha ez egy kicsit sok lenne, akkor a párnákat öltöztessük ebbe az árnyalatba.

Csigák és homok

Érdemes a kék mellett a fehér, és a homokszín árnyalataiból is sokat használni. Vigyázzunk, mert ha nem ügyesen bánunk ezekkel a színekkel, akkor élettelenné válhat a tér. A szabály az, hogy ne legyen egyszerre semmiből túl sok. Természetesen a homok nem csak színében jelenhet meg a szobában. Jó az is, ha tartóban, a dohányzóasztal üveglapja alatt, esetleg egy képkeretbe zárva jelenik meg. ebben az esetben remekül mutatnak a csigák és a kagylók is.

És itt el is érkeztünk egy eléggé sarkalatos kérdéshez: mennyi csiga és kagyló fér el ízlésesen a lakásban. A válasz lehet, hogy egy kicsit meglepő, de nem sok. Sajnos azzal, ha az összes tengeri lény kiszáradt vázát kipakoljuk a lakásban, amit a nyaralásaink alkalmával sikerült begyűjteni, nem teszünk túl jót az összképnek. Mértékkel, de egy-egy helyen akár halmozva is használhatjuk őket. Egy méretes konyakospohár, benne homokkal és elszórva kövekkel és kagylókkal a szoba egyik központi dísze lehet. Képkeretbe foglalva is nagyon mutatós, de akkor is jó, ha nagyobb, szebb darabokat egyszerűen a polcra teszünk ki.

Tengerészek

Sok olyan kiegészítő is van, amiről az embernek a tenger és a tengerészek jutnak eszébe. Ilyenek például a piros-fehér, vagy a kék-fehér csíkos minták. Ezek megjelenhetnek párnákon, szőnyegeken (de csak kisebbeken), és más kiegészítőkön is. Tökéletesen mutathat egy műanyag úszógumi – a mentő fajta – vagy egy szebben megkomponált kis hajó, ami szintén központi dísz lehet.

Az egyik legjobban kihasználható tengerészeti kellék a kötél. Ebből aztán lehet korlát, polctartó, tekerhetjük lámpa köré, vagy használhatjuk kosár formájában is. A lényeg, hogy vastag, és rusztikus legyen, ebben az esetben nem nyúlhatunk mellé.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!