szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így ültessünk profin díszfát és díszcserjét!

Sulyok Józsefné, 2013. ápr. 08.


Még nem késő nekikezdeni! Fás növényeknek - fáknak, cserjéknek - ellentétben az évelőkkel, pihenőidőszakuk van. Ez októberben kezdődik, és áprilisban fejeződik be, ebben a pihenési időszakban ideális az ültetés.

Így ültessünk profin díszfát és díszcserjét!

Természetesen a fagyos időjárás mellett nem lehet ültetni. Ha korábban vagy később ültetjük, fel kell készülni arra, hogy többet kell törődni az új növénnyel. Az ápolás rendszeres öntözésből áll. Konténerben nevelkedett fák és cserjék szinte egész éven át ültethetők.


Tegye a fákat és a cserjéket – mielőtt az átültető-gödörbe helyezi – néhány órára egy edény vízbe. Ásson egy bőségesen nagy ültető-gödröt és a gyökereket jól válassza el egymástól. A sérült gyökereket nyugodtan vágja le. A levelüket hullató cserjék felső gyökerei legkevesebb 5 cm-re kerüljenek a föld alá. Az előnevelő edényekben érkező növényeknél az edényt óvatosan távolítsuk el. Ha a földlabda körül háló vagy fólia van, ezt vágja fel és távolítsa el.


Fordítson erre elegendő időt, nehogy eközben a gyökerei megsérüljenek. Töltse meg az ültető-gödröt a kiásott földdel, amelyet virágfölddel már előzőleg jól összekevert. Tegyen röviddel az ültetés előtt egy kevés tőzeget és komposztot a föld alá. Ha az ültető gödör felét megtöltötte, öntsön bele bőségesen vizet. Utána tegye a maradék földet a gödörbe, döngölje le jól és öntözze meg még egyszer. Ne takarékoskodjon a vízzel, ne csak az elő nap öntözze, hanem még a következő hetekben is, hacsak nem esik közben az eső.


Cserjék és fák kevés gondozást igényelnek. A legjobban fejlődnek, ha a kertben a neki megfelelő talaja van, azonban többségük igénytelen és nem válogatós. Tavasszal a szerves trágyázás komposzt formában ésszerű. A trágyát csak nagyon felszín mentén szabad aláforgatni, nehogy a gyökerek megsérüljenek, de lehet egyszerűen szétszórva hagyni. Az esővíz és a giliszták gondoskodnak arról, hogy a tápanyag a gyökerekhez jusson.


Egy új kertben a gyomot rendszeresen ki kell szedni, hogy a fiatal cserjék ez által szabadon fejlődhessenek. Egy-két év után lehet talajtakaró növényeket ültetni, amelyek azt szolgálják, hogy a talaj ne száradjon ki. A természetben sem marad egyetlen darabka föld sem növényzet nélkül. Nemesített cserjék (mogyoró, fatörzsűek) esetében a leváló sarjat el kell távolítani. A színes-levelű cserjéknél a zöld-levelű ágakat még inkább távolítsuk el. Mindkét esetben ez a díszes korona kialakulásának érdekében történik.


Sok kertben láthatók cserjék, amelyek túl magasak lettek a helyhez képest, ahol növekedtek. Ezeket tövig lefűrészelni nagyon goromba dolog lenne. Egy másik lehetőség az átültetésük. Nagyon magas cserjéknél szükséges azonban néhány előkészítő munkálatot elvégezni a következő sorrendben: a növény körül ássunk ásószélességnyi árkot, az árkot töltsük meg virágfölddel. Mindez történjék márciusban. Akkor már nem várható erős fagy és a növények is rügyezésre készen állnak. A növekedési szakaszban a cserje új gyökereket ereszt.


Tartós szárazság esetén fontos, hogy elegendő vizet adjunk. Mihelyt a cserje ősszel lehullatja leveleit, átültethető. Ennek érdekében a legalsó gyökereket is át kell vágni és az egész gyökérlabdát egy erős műanyag-fóliába vagy szőnyegbe kell csomagolni és úgy szállítani. A cserjének elegendően nagy ültető-gödörre van szüksége. A földet körbe-körbe jól döngöljük le. Azok a cserjék, amelyek leveleiket nyáron és télen nem hullatják le, szeptembertől ültethetők át. A cserjét erősítse meg zsineggel. Ez megóvja attól, hogy a szél elfújja. Csak miután megerősödött, megvastagodott, szabad a zsineget eltávolítani.


Élő sövények


Az élő kert vagy udvarkerítés mindig szebb, mint a kopár fal. A legtöbb erre alkalmas cserje vagy fenyő először rendszeres nyírásokkal kapja meg megfelelő formáját. Egyes fajták télen is megtartják levélzetüket és ez a sövény sűrűségének javára szolgál. Egy kis kertnél a helyszűke miatt célszerű a sövény erőteljes nyírása. A vadul növő sövény ugyan nagyon szép, de több helyre van szüksége.


Ültetéskor a gyökereket jól be kell áztatni, hogy szívják meg magukat vízzel. Földlabdánál a jutazsák csomóját lazítsuk meg, de nem kell eltávolítani. A hálók vagy műanyagkendőket azonban távolítsuk el. Ássunk elegendő mélységű és nagyságú ültető gödröt, hogy a gyökerek lazíthatók legyenek. A kiemelt földet tőzeggel és komposzttal dúsítsuk, nehéz talajoknál homokot is adjunk hozzá. Folyóméterenként számolva: 3-5 darabot, nagyobbakból 1-3 darabot egyenletesen helyezzünk el, szórjuk a földet a gyökerekre és óvatosan tapossuk keményre, hogy a cserjék egyenesen álljanak.


Az élőnövény vágása „nyírást” jelent. Tavasszal a cserjék közé rakjunk egy réteg komposztot esetleg tehéntrágyával vagy műtrágyával keverve. Ősszel használhatunk állott istállótrágyát, amit aztán tavasszal beásunk. A nagyon sűrűn egymás mellett álló cserjék külön táplálást igényelnek. Egyes „élő válaszfalak” hátránya, hogy a talajból túl sok tápanyagot és nedvességet vonnak el. Ha egy virágágyás vagy pázsit található mellettük, a növényeknél ez már észrevehető. Ajánlatos az élő-sövény gyökereit visszavágni, ami által kevésbé gyorsan nőnek.
 

Kapcsolódó cikk:

Egy kis faiskola
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia