szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így utazunk mi! Görögország kalandosan 2.

Scheftsik Tamás, 2013. júl. 10.


Előzmény: Így utazunk mi! Görögország kalandosan1.

Thesszaloniki nem éppen egy nyugodt kisváros. Jelenleg ez Görögország második legnagyobb városa, ami a tömeget látva nem is hihetetlen. Az emberek kedvesek, és udvariasak, de itt azért nem lehet annyira érezni azt a fajta ráérősséget és nyugalmat, ami a mediterrán népekre annyira jellemző.

Így utazunk mi! Görögország kalandosan 2.

Persze félreértés ne essen, amint eljön a sziesztaidő, a part közeli, és a távolabbi kávézók is megtelnek helyiekkel és turistákkal, és mindenki ráérősen kortyolgatja a frappeját.

Látnivaló is akad bőven ebben a városban, még akkor is, ha az ember történetesen este, sötétben szeretné bebarangolni a helyet. A közvilágításon nem kell meglepődni, olyan, mintha spórolnának az energiával. Ez különösen igaz a kikötőre, ahol bár a járda mellett végig szép kandeláberek hivatottak a fényt biztosítani, ennek ellenére az ember még a vizet sem látja, csupán sejti, hogy valahol fél, egy méterrel alatta kavarok. Viszont ez lehetővé teszi, hogy lenyűgöző látványban legyen részünk, amikor a Fehér tornyot, vagyis a Lefkos Pyrgos-t szemléljük.

A bástya-szerű épület nem éppen mai darab. A 18. században még Oroszlántorony néven ismerték, ám később, a 19. században ennél vészjóslóbb nevet kapott. A török megszállás idején Janicsártorony néven emlegették. Akkoriban börtönként funkcionált, és a török katonák előszeretettel végezték ki itt az elítélteket. Ennek köszönhetően vált a nép számára vörös toronnyá, hiszen a kiömlő vér, ha nagyrészt csak jelképesen is, de megfestette az épület tégláit. A fehér elnevezést zsidó raboknak köszönheti. Egészen pontosan annak, hogy ők, szabadulásuk fejében fehérre meszelték a tornyot. Ezután már csak rövid ideig funkcionált börtönként. Napjainkban múzeum működik benne, ahol a bizánci kor szépségeivel ismerkedhetünk meg. a belépő fejében ráadásul a torony tetejére is felmehetünk, ahonnan egészen különleges kilátás nyílik a városra, és persze a kikötőre. A környékét parkosították, így az alkalmas lett arra is, hogy ott az emberek hűsöljenek, illetve a kulturális, és persze a politikai élet is helyet kapott a lombos fák között.

Innen nem messze találhatjuk Nagy Sándor bronz lovas szobrát, amit szintén érdemes megtekinteni. Nekünk sajnos ez most kimaradt, mivel a környékét nagyszabású átalakításnak vettették alá, oda parkot és szökőkutakat álmodtak. Ameddig el nem készül, addig azonban csak a munkagépek és a földkupacok nyújtanak társaságot a hódító szobrának.

Néhány utcával feljebb találhatjuk Galerius császár diadalívét. A csodaszép rom gyönyörű faragásokkal van tele, ahol magát a császárt is láthatjuk katonái körében. Az építmény a 303-ban a perszák felett aratott győzelme emlékéül építette az uralkodó. Rendszerint állványzat alatt láthatjuk, mivel folyton kisebb – nagyobb felújításokat végeznek rajta. Egy hiedelem szerint az ifjú házasoknak át kell menniük a diadalív alatt, miután kimondták a boldogító igent. Ha azonban az egyikük megcsalta a másikat, akkor az ív megreped, jelezve a csalárdságot. A görögök vérmérsékletét ismerve a szerelem terén nem is csoda, hogy folyamatosan állványzat veszi körül a műemléket.

A városban rengeteg csodás templom is található, amik közül egy – kettőt mindenképpen érdemes meglátogatni. Ehhez azonban térd alatt érő alsót, és vállat takaró felsőt kell magunkra ölteni, mivel egyébként nem néznek ránk jó szemmel. A belső terek szépsége és díszessége azonban mindenképpen megéri az öltözködést.

Hogy elérhessük úti célunkat, Sartit, buszra kellett szállnunk, méghozzá távolságira, ami azonban nem igazán hasonlít az itthon megszokottakhoz… Folytatása: Így utazunk mi! Görögország kalandosan 3.

Kapcsolódó cikk:

A hűvösen otthonos görög stílus
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!