szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így vágjunk bele az otthoni termesztésbe!

Sulyok Józsefné, 2016. márc. 17.


Akár a saját teraszunkon vagy a kertben foglalkozhatunk zöldségtermeléssel. Ha már a kezdeti lépéseket is mi szeretnénk megtenni, akkor neveljünk magról növényeket, nem olyan nagy dolog, és talán jobban megszeretjük a munkálatokat. 

Így vágjunk bele az otthoni termesztésbe!

Jó, ha az első magvakat már a tél végén elvetjük, ezáltal előrébb jutunk a betakarítással. Ráadásul így az is biztosított, hogy elegendő napfényt kapnak a csírák. Olyan helyre ültessük őket, ahol elegendő meleget kapnak, ahol fűtés van.

Ha nekilátunk az otthoni termesztésnek, akkor ismerkedjünk meg a dehidratált tőzegtablettával. Ami egy tőzegből készült anyag, ami a víz hatására megduzzad, így megfelelő közeget biztosít a csírázó magvak számára. A tőzegtablettát helyezzünk el egy megfelelő méretű cserépbe, tőzegcserépbe vagy tálcára, majd adjunk hozzá annyi vizet, amitől a tabletta jól megduzzad. Majd helyezzünk a tabletta közepén lévő lyukba a magot, csipesz segítségével, és öntözzük tovább addig, amíg a tőzeg annyira dagad, hogy elfedje azokat. A tabletta magassága kb. ötszörösére nő, de az átmérője nem változik. A rostból készült kis cserepek, ideálisak olyan növények számára, amiket a földjükkel és gyökérlabdájukkal együttesen kell kiültetni, és a kiültetésig a lehető legtovább kell bent tartani.

A gyorsan növő és csak kis számban telepített növények, mint pl. a uborka, padlizsán, paradicsom, dinnye, cukkini nehezen viseli az átültetést, ezért megéri őket biológiailag lebomló cserépben nevelni. Amikor a kis palánták már elég nagyok, a korongokkal vagy a tőzegcseréppel együtt helyezzük a megfelelő kiültetési helyükre.

Vannak olyan mini üvegházak, amelyek egy tálcából és egy átlátszó műanyag tetőből állnak, így ideális körülményeket adnak a növényeknek a csírázáshoz és a növekedéshez. Ha beszereztünk egy ilyet, nincs más dolgunk, mint a tálcára ráhelyezni a műanyag tetőt és 1-2 naponta öntözni, szellőztetni és várni a palánták megjelenését. Ahhoz, hogy a növénykék ne fülledjenek be, fontos a napi szellőztetés. De beszerezhetünk egy szellőző tetővel ellátott változatot is. A fűtőtestre semmiképpen ne tegyük, mert a csírázáshoz az ideális hőmérséklet 18-20 fok.

Ahhoz, hogy a növénykék jól érezzék magukat, szükségünk van jó minőségű palántaföldre. Nagyjából április közepéig kell várnunk arra, hogy a padlizsánt, paprikát, paradicsomot kiültessük a szabadba, mivel fagyérzékenyek. De ezután is résen kell lennünk, ha hideg éjszakát jeleznek, a növényeket fóliával takarjuk le. Ha nagyobb cserépbe vagy balkonládába ültetünk, akkor azokba már április elején elültethetjük a magokat, ha nem visszük ki azonnal a szabadba.

Ha ügyesen gondoskodunk a növényekről, csodálatos zöldség és gyümölcsünk fog teremni. A legtöbben paprikával és paradicsommal kezdenek el kísérletezni, amikor eldöntik, hogy házilag termesztenek. De a fő szempont a növények kiválasztásánál inkább az legyen, hogy mennyire napos a terasz vagy a kertünk. A paprika és a paradicsom igencsak fényigényesek, legalább 6-8 óra napfényre van szükségük. De vannak olyan növények, amelyek beérik 3-6 órányi napsütéssel is, van olyan, amelyek árnyékban is jól érzik magukat, igaz az egy kicsit lassabban nő, illetve kevesebb termést hoz. A gyökérzöldségek jobban tűrik az árnyékot, ha azonban nem jutnak elég fényhez, akkor energiájukat inkább a levelek növesztésére fordítják, a gyökerek pedig kisebbek maradnak.

Érdemes az árnyékos területre levélzöldségeket, virágzatukért tartott zöldségeket vetni. A kakukkfű, kapor, koriander, menta, mustár, spenót, sóska, saláta, zsázsa, tárkony és még egy pár, beérik a 3-6 órányi napsütéssel is.

Tipp!

Ha egészséges és sok termést szeretnénk szüretelni, adjunk megfelelő tápanyagot a növényeknek. Más összetevőkre van szüksége a zöldség és gyümölcstermő növényeknek. A hosszabb hatású ásványi trágyák elősegítik a növekedést, erős gyökérzetet és magas terméshozamot biztosítanak. 

Kapcsolódó cikk: Palántanevelés 6 lépésben
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia