szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így válassz a fény és árnyék között!

Sulyok Józsefné, 2013. márc. 01.


Kirándulás a virágok végletes világába

Egyes növények a tűző napon, mások az árnyékban érzik jól magukat. Kielégítő fejlődésük, díszítőértékük egyik alapja, hogy az igényeinek megfelelő helyre telepítsük őket.

Így válassz a fény és árnyék között!

Napimádók


Közülük nagyon sokan Dél-Európából, Dél-Amerikából és Dél-Afrikából érkeztek hozzánk, de van köztük néhány hazai is. Ezek a forró, déli fekvésű erkélyek betelepítésére igazán alkalmas növények, mert ott is megélnek, ahol mások biztosan elpusztulnak.


Nevelhetjük őket cserépben vagy ládában, homokon vagy kötött talajon, de a legfontosabb, a jó vízelvezetés. Meleget tároló kövek, agyag és homok illenek legjobban ezekhez a sivatagi és sziklakerti növényekhez.


Napos helyek növényválasztéka: ilyen helyre jól illenek a pozsgásnövények, a kőtörőfű, a varjúháj, a kövirózsa, a különböző illatos növények. Például a kakukkfű és a levendula és a nyári virágok, ilyen a gazania, a napsugárka, néhány sás, gyepképzők - például a homokhúr - a tatárvirág és a pázsitviola.


Árnyékban díszlők


Akinek az erkélye északi fekvésű, árnyékos, hűvös, nem számíthat olyan ragyogó színorgiára, mint amilyet déli vagy keleti fekvés megenged. Az árnyékkedvelő növények színe sokkal visszafogottabb a hangulatuk hűvös és friss. Ilyen például az ibolya, a kékes szín, a fehér és a rózsaszín.


Nem szabad megfeledkeznünk a számos, szebbnél szebb levéldísznövényekről. Mivel legtöbbjük sok nedvességet igényel, lehetőleg nagy edényeket használjunk, és tegyünk hozzá jó vízgazdálkodású talajt, a balkonládákba esetenként vízadagolót is.


Árnyékos helyekre ajánlott növény: a hortenzia, a különböző fuksziafajok, például a télálló fukszia. Továbbá a begóniafajok, az árnyékliliom, a pistike, a kecskerágó, a perjeszittyó és a borostyán.
 

Kapcsolódó cikk:

A tavaszcsalogató ibolyaszín titka

4 tipp a porcukros virágálomért

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia