szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így válassz virágot a nagy alkalomra!

Sulyok Józsefné, 2013. máj. 31.


Sokunknak komoly fejtörést okoz, hogy mikor milyen virágot válasszunk ki az ünnepelt számára? Ha megfogadjuk ezeket a tanácsokat biztosan nem követünk el szarvashibát.

Így válassz virágot a nagy alkalomra!

Baba születetésére, keresztelőre - névadóra 


A kismama iránt érzet szeretetünket, tiszteletünket talán éppen a virág fejezi ki leginkább. Az évszaknak megfelelő a lehető legszebb virágból készítsünk csokrot erre az alkalomra. Kedves ajándék, ha az ünnepeltnek meg tudjuk szerezni a kedvenc virágát. Régi szokás, hogy a virág színét az újszülött gyermek neme szerint válasszák meg. Ha kislány született, rózsaszínű virágot, lehetőleg bimbókat vásároljunk. Ha pedig fiú az újszülött, világoskék vagy lila színű virágot vigyünk az ünneplésre: ibolyát, nefelejcset. Ha ikrek születtek, két egyforma csokorral kedveskedünk a mamának.


Névadóra is hasonlóképpen készítsük el a virágcsokrokat. Csak arra ügyeljünk, hogy a kiválasztott virág halványabb színű, kisebb szirmú legyen. Virágzó cseresznye vagy mandulafa ág is kedves ajándék.

 

Névnapra, születésnapra


Gyermekek születésnapjára nem elég figyelmesség csupán a gyertyákkal feldíszített ünnepi torta. Ne hiányozzon az asztalról a friss virág sem. Méghozzá olyan, amilyen a gyerek egyéniségének legjobban megfelel. Természetesen élénk színű, több fajtából összeválogatott, kisebb szirmú virágok a legmegfelelőbbek erre az alkalomra.


Ha felnőttet köszöntünk születés vagy névnapja alkalmából, az ünnepelt kedvenc virágát válasszuk ki. Amennyiben ezt nem ismerjük, igazodjunk az általános szokásokhoz. Ne tévesszük szem elől a megajándékozni kívánt személy életkorát, egyéniségét.

 

Fiatal lányoknak általában félig nyílt vagy bimbós virágot viszünk: rózsát, szegfűt stb.


Érettebb hölgyekbek lehetőleg piros színű, kinyílt virágot ajándékozzunk. Az idősebb emberek általában örülnek a gyökeres, élő növényeknek, ezért cserepes virágot is ajándékozhatunk nekik.

 

Eljegyzésre


Úgy válasszunk virágot, hogy milyen körülmények között tartják meg az eljegyzést. Más virág való zártkörű, ünnepélyes alkalomra, és más, ha a fiatalok vidám társaságban, kötetlen ünnepség keretében húzzák fel a gyűrűket. Erre az alkalomra a legkülönfélébb virágokból válogathatunk. Ünnepélyesebb eljegyzésre azonban mégis inkább az értékesebb virághoz ragaszkodjunk. Hosszú szárú rózsát, szegfűből, dáliából, orgonából, orchideából készítsünk csokrot.

 

Menyasszonyi csokor


Az esküvő elmaradhatatlan tartozéka. Ennek különösen szépnek kell lennie, valamennyi alkalomra készült csokor közül talán a legszebbnek. Ezért készülhet bármilyen virágból. Lehet egyszerű kis csokor, vagy akár merész virágkombináció. Azt talán fölösleges is hangsúlyozni, hogy az esküvői csokorba értékes virágokat tegyünk.


Régebben a menyasszonyi csokorba egyszínű, főleg fehér virágot tettek. Ma már többféle színből is összeállhat a mennyasszonyi csokor. Csak arra ügyeljünk, hogy a virágok színe és formája összhangban legyen. Tehát a mennyasszonyi csokor akkor szép, ha harmonikusan összehangolt. A virágfajta kiválasztásakor vegyük figyelembe a mennyasszony életkorát, egyéniségét, ruhájának színét, fazonját, hosszúságát.

 

Alacsony termetű mennyasszony kezében nem szép a nagyszirmú virágból készült, tömött csokor. Ugyanígy nem szép magas termetű, főleg idősebb mennyasszony kezében az apró szirmú, pár szál virágból készített mennyasszonyi csokor.

 

Nálunk mindmáig kedvelik a „német” mintára készített egyszerű, laposan elrendezett, vagy pedig az angolos kerek, nagy csokrokat, amit szalaggal hosszabbítanak meg. Újabban egyre közkedveltebbek a svéd csokrok: színes, nyári virágokkal összeállított, nem túl nagy, csipke vagy tüll szalaggal díszített mennyasszonyi csokor.

 

Házassági évfordulóra


Erről a kedves ünnepségről sem szabad megfeledkezni egyetlen családban sem. A férj, ha csak teheti, a feleség kedvenc virágát szerezze be erre a napra. Fiatal házasoknál kedves figyelmesség a férj részéről, ha a fiatalasszony olyan virágcsokrot kap, amilyen a mennyasszonyi csokrában is volt. Ha ez nem sikerül, állhat a csokor piros rózsából, orchideából, de szerényebb ibolyából, nefelejcsből, nárciszból is.

 

Baráti látogatásra


Ez alkalomból kedvezően hat egy csokor vágott virág, amit érkezéskor nyújtunk át a háziasszonynak. Bármilyen virág megfelel erre a célra. A kiválasztásnál csak arra ügyeljünk, hogy milyen környezetbe, lakásba kerül majd a virágcsokor.

 

Ajándéktárgy virággal


Ha az ünneplésre tárgyi ajándékot készítettünk, akkor sem hagyjuk el a virágot. Ízlésesen becsomagolt, virággal díszített csomag mindig közvetlenebbül hat. Nagyobb ajándékot, például értékes könyvet, művészeti tárgyat kössük át szalaggal, amelybe belefoglalunk néhány szál vagy egy kis csokor virágot. Egy kis ügyességgel bármilyen tárgyi ajándékot ízlésesen díszíthetünk virággal.

 

Virágkalendárium


Március – április hónapban: a következő virágok közül választhatunk: ciklámen, barka, orgona, gerbera, liliom, gyöngyvirág, nárcisz, szegfű, orchidea, kankalin, primula, rózsa, nőszirom, ibolya, tulipán, nefelejcs.


Virágzó faágak: égerfa, cseresznye, gesztenye, birsalma, mandulafa, somfa.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia