szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így varázsolj Afrikát otthonodba!

Scheftsik Tamás, 2013. márc. 04.


A különböző stílusirányzatok közül az egyik legvonzóbb kétség kívül az afrikai. A fekete kontinens kalandossága és vadsága tükröződik vissza a szobabelsőkön, bár az is igaz, hogy rendszerint nem így néznek ki az afrikai lakások. A törzsi szimbólumok, a szobrok és a szőtt anyagok azonban nagyon mutatósak, hangulatossá, meleggé és barátságossá teszik a szobát

 

Így varázsolj Afrikát otthonodba!

Anyagok

 

Amikor az afrikai szavannákat idéző belső tereket szeretnénk létrehozni, akkor aranyszabály, hogy kerüljük a műanyagokat. Kizárólag természetes alapanyagokkal dolgozzunk, mint a fa és a kő. Rendszerint még tökéletes választás a nád, és egy kevés üveg is jól mutat, a fémet azonban csak nagyon visszafogottan használjuk. A bútorok esetében vagy a tömör fa, vagy pedig a rattan megoldások az ideálisak. Ezeket tegyük kényelmessé hatalmas párnákkal. A szoba többi bútoránál is ez legyen az irányelv. Lehetőleg tömör fával dolgozzunk. Bár ez nem éppen olcsó megoldás, de a tartósságát tekintve kifizetődő, hiszen ezek a darabok 100-150 év múlva is tartanak.


A falakon nagyon jól mutat a kő. Ez lehet terméskő, de tégla is, a lényeg, hogy ne takarja semmi. Ha ezt nem annyira kedveljük, akkor nagyon szép lehet egy egyenetlen, de fehérre meszelt fal is. Itt gondolkodjunk egy kicsit előre, és a polcok helyén egyenesítsük ki a felületet.

 

Kiegészítők

 

A kiegészítők esetében is lehetőleg hagyatkozzunk a fára, nádra, kőre. A tradicionális szobrok remekül mutatnak, de tényleges funkciójuk nincsen. Ha azt szeretnénk, hogy ne csak díszekkel legyen telezsúfolva a szoba, akkor válasszunk olyan darabokat, melyek virág vagy éppen cd- tartók is egyben, esetleg az üvegasztalt tartják. A szobroknál az is jó, ha élethűek, és részlet gazdagok, de az elnagyolt vonalak, és pálcikaemberke-szerű megjelenések is tökéletesek.

 

Színek

 

A Szinek esetében mindenképpen meleg árnyalatokat preferáljunk. Az afrikai világban a kék, vagyis a víz ritka, így ezzel csak óvatosan bánjunk. A homokszín, a barna, vagy a lemenő nap vöröse azonban jöhet minden mennyiségben. Természetesen a fehér is remek választás, ennek segítségével elegánssá tehetjük a teret. A fekete nem a legjobb szín, helyette inkább a mahagóni barna, vagy étcsokoládé színeket válasszuk, ezek kellemesebb benyomást keltenek.

 

Elrendezés

 

Ha azt szeretnénk, hogy a szoba kellemesen tükrözze a fekete kontinens hagyományit, és ötvözze a nyugati luxust, akkor lehetőleg szellős terekkel dolgozzunk. A szúfoltság nem tesz jót a látványnak, elzárja a szem elől a szép részleteket. Ha nagyon kicsi a hely, akkor használjunk rattan bútorokat és kiegészítőket, ezzel egy kicsit enyhíthetünk a zsúfoltság érzésén. A textíliáknál is figyeljünk erre. Lehetőleg ne válasszunk nagy és nehéz függönyöket. A csipke sem éppen ideillő anyag, és a nagyon színes textilek is sokan bizonyulhatnak. Az alapszín legyen a fehér, ezzel is egy kicsit ellensúlyozva a sok, sötét és mély árnyalatot a szobában. A mintákkal is bánjunk csínján. Nem baj, ha vannak, de a felületeken legyenek egyszínű részek is, hogy a harmóniát és a nyugodóságot megteremtsék.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia