szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így varázsolj romantikus hangulatot és süllyesztett életteret!

Scheftsik Tamás, 2013. ápr. 30.


A szinteltolások egy lakásban egészen különleges hatásokat hozhatnak létre. Arról már volt szó, hogy hogyan emelhetünk meg egy-egy részletet, most azzal foglalkozunk, hogy milyen az, amikor éppen a fordítottjával dolgozunk, vagyis süllyesztünk egy adott szobaszakaszt.

 

Így varázsolj romantikus hangulatot és süllyesztett életteret!

Tárolás

A süllyesztéssel, akár csak az emeléssel, plusz tárolókhoz juthatunk, hiszen ebben az esetben is lépcsőkkel fogjuk megoldani a közlekedést. Ha helyet is hagyunk, akkor pedig ezek a lépcsők beépíthetőek fiókokkal, ahol azután remekül elférnek a DVD-k, papírok, vagy bármi, amit nem szeretnénk elől hagyni. Mielőtt azonban nekiugranánk a dolognak azt is érdemes tisztázni, hogy ennek a megoldásnak is vannak hátulütői. Ezek közül az egyik az, hogy a lépcsők megnehezítik az idősek közlekedését a házban. A másik, hogy a süllyesztés következtében, ha valaki nem figyel oda, igencsak nagyot tud esni a szobában. Ez a veszély főleg a kicsiket és az elkalandozásra hajlamosakat fenyegeti. Bár tény, egy idő után megszokjuk, hogy az adott részen vigyázni kell, de attól még ez a veszély fennáll. A harmadik, és talán legjellemzőbb probléma a kosz. Mivel a nappali, a fürdő vagy bármi más lejjebb van, mint a szoba többi részének talajszintje, így az ott lévő kösz a legkisebb szellő hatására is a bútorokra kerülhet. Ezt a hibát a nappaliban egyszerűen ki lehet küszöbölni, a fürdőben jellemzően nincs akkora por, ám a hálóban gondot jelenthet. Éppen ezért nem is nagyon lehet olyan lakást látni, ahol az ágyat süllyesztenék a padlószintbe.

 

Nappali

Az egyterű helyiséget remekül megbontja a süllyesztés. Az emeléssel szemben az az előnye is megvan, hogy amikor megnézzük a szobát, az jóval nagyobbnak tűnik, hiszen a megszokott bútorok többsége nem olyan magasan van, így kiesik a látóterünkből. Tehát a tér tovább növelhető általa. Jellemzően a nappalinak azon szakaszát süllyesztik, ahol az ülőgarnitúra található. Így egy kicsit bensőségesebb helyet lehet kialakítani. A már említett talaj – por – bútor probléma pedig amiatt nem jelent komoly fejtörést, mivel az ülőgarnitúrának háttámlája, és karfája is van. Ezek pedig a lehetséges por nagy részét egyszerűen nem engedik az ülőrész közelébe.

Kétféleképpen is süllyeszthetjük a nappalit: egyrészt úgy, hogy a kialakított teret tökéletesen körbehatárolja az ülőgarnitúra, és csak egy kis lépcsőrész legyen, ahol le lehet jutni oda. Ez bensőségesebb teret alakít ki, ám teljesen lehetetlenné teszi azt, hogy alkalomadtán átrendezzük a teret. A másik lehetőség, amikor ráhagyással süllyesztünk, vagyis a kialakított térben bőven marad hely. Így nagyobbak lesznek a lépcsők is (jó esetben pontosan akkorák, mint a süllyesztés kerülete), és a hely is könnyedén alakítható. Ebben az esetben a porosodás sem jelentkezik annyira.

 

Fürdőszoba

Ebben a helyiségben értelem szerűen a fürdőkádat érdemes süllyeszteni. Bár komoly előmunkálatokat kíván, de a látvány mindenképpen kárpótol majd minket. Az így létrehozott kádak sokkal inkább emlékeztetnek egy kis tavacskára, ami romantikus hangulatot kölcsönöz a fürdőnek. Ha megfelelő mennyiségű zöld növénnyel is borítjuk a szobát, akkor gyakorlatilag egy eldugott kis oázist hozhatunk létre. Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy a kád úgy legyen elhelyezve, hogy abba ne lehessen véletlenül beleesni. Ennek egyik legjobb eszköze, ha a süllyesztést, és az emelést kombináljuk. Két lépcsőfoknyit, kisebb területű emelvényt készítsünk a kád köré, és így süllyesszük meg. Ezzel lejjebb kerül, mint a megszokott, tehát a tó – hatás nem tűnik el, de botlás esetén sem olyan egyszerű beleesni.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia