szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így varázsolj vele! Régi 1-2 forintosok új élete

Scheftsik Tamás, 2014. márc. 26.


Amikor kivonták a forgalomból az 1 és a 2 forintosokat, akkor az embernek nem csak azt kellett megszoknia, hogy kerekíteni kell a látott árakat. Amikor pedig már fizetni sem lehetett vele, de még kaptunk belőle itt-ott, akkor akár több kilónyi is megmaradt a perselyekben. Hogy mi legyen a sorsa most, hogy már esélyünk sincs beváltani?

Így varázsolj vele! Régi 1-2 forintosok új élete
Kép: www.honeysweethome.blogspot.hu

Ragasztóval

Mivel az érmék szépek, és tisztítás után csillognak is, így természetesen tökéletesek dekorációs anyagnak. Nem is nagyon kell hozzájuk más, csak egy erős ragasztó, és a díszíteni kívánt felület.

Egyedi és nagyon mutatós megoldás, ha egy nagyobb vázát díszítünk fel az érmékkel. A lehető legjobb, ha padlón álló, magas kivitelt választunk. Figyeljünk azonban arra is, hogy a súlya így jelentősen megnő, tehát inkább olyanokat keressünk, melyek stabilan állnak a lábukon. Szintén nagyon egyedi díszhez jutunk, ha a cserepeket ajándékozzuk meg a fémes ruhával. Ebben az esetben a kaspót is elhagyhatjuk, hiszen nem lesz szükség arra, hogy az agyag felületét elrejtsük.

Kisebb tárgyakat is díszíthetünk az érmék segítségével. Nagyon jól mutatnak a tálcák alján, a dohányzóasztal lapja alatt, de mutatósak lehetnek képkeretben a falon, vagy akkor, ha szavakat írunk a falra a segítségükkel. Azonban bögréken, poharakon ne használjuk, csak akkor, ha biztosan nem akarjuk azokat a mikróba tenni. A tálakon azonban kifejezetten jól mutat, de ehhez egy kicsit többet kell dolgoznunk. Az olyan felületeken, ahol nem jó, ha az lukacsossá válik, az érméket borítsuk egy réteg lakkal, így a felület sima marad.

Fúróval

Egy fokkal bonyolultabb, ha a díszeket fúróval készítjük. Egészen pontosan csak az érméket fúrjuk meg, közel a szélükhöz, vagy akár a közepükön. Ez utóbbi esetben tökéletes alátétet kapunk, csak megfelelően vastag fúrószálat kell használni.

A kisebb lukakkal pedig ékszerek alapanyaga lehet a megmaradt érme. Fémes karkötőre fogatva, szellősen is mutatós, de egy láncon sűrűn is használhatjuk. Ehhez csak egy előre gyártott szemes lánc kell, némi drót és türelem. A drótot tekerjük rá egy akkora hengeres tárgyra, amekkora karikákkal szeretnénk a lánchoz fogatni az érméket. Készítsünk sok ilyen karikát, és szépen, egyesével fogassuk fel a pénzt a láncra, vagy éppen karkötőre.

Persze itt nem állnak meg a lehetőségek, hiszen használhatjuk az érméket ruhadísznek, vagy táskadísznek is. a lukat a pénz közepére helyezzük, és így egy ing gallérjára lehet varrni belőle néhány darabot, amivel nagyon fel lehet dobni a ruhát. De ezzel az elképzeléssel akkor sem nyúlunk mellé, ha egy táskát szeretnénk díszíteni. Ugyanakkor itt is szem előtt kell tartani, hogy nem flitterekről van szó. Valóban mutatós lehet, ha sokat használunk az érmékből, de ne felejtsük el, hogy ezeknek bizony súlya is van. Ha túlzásokba ne essünk, akkor a ruha elveszíti a tartását, a táska pedig kőnehéz lesz, és a cipelése – hiába mutatós – igazi kínszenvedéssé avanzsál.
Hozzászólások (1)

Láng István
2017. máj. 21. (2 021 napja)
Kedves Tamás!
Remélem, megkapja az üzenetemet :)
Tudna nekem szerezni régi 1 vagy (és) két forintosokat? 50-50 darabra lenne szülségem.
Van esetleg ötlete, hol tudnék ilyet találni?
Köszönöm a segítségét,
Kellemes hétvégét!
Láng István