szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így vásárolj lámpát az étkezőbe!

Scheftsik Tamás, 2013. márc. 01.


Amikor a ház kialakításán dolgozunk, és a berendezéseket vásároljuk, egy idő után eléggé elfáradunk, és már nem figyelünk oda annyira a részletekre. Csak megvesszük, ami jónak tűnik, és ha elellik egy-két hónap, akkor döbbenünk rá, hogy nem igazán olyat választottunk, mint kellett volna. Ez különösen igaz akkor, amikor az étkezőbe helyezendő világításról van szó.

Így vásárolj lámpát az étkezőbe!

Fény

 

Nagyon sokszor az egyik alapvető hiba az, hogy nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy a választott csillár vagy lámpa elegendő fényt adjon. Ez elsőre nem tűnik olyan nagy gondnak, hiszen mindenki meg tudja találni a száját evés közben. De sajnos a tálalási kreativitásunk, az étkészlet szépsége, vagy a terítés apró részletei már egyáltalán nem fognak érvényesülni. Éppen ezért a design mellett az is legyen fontos szempont, hogy az a húsleves úgy csillogjon, mintha aranyból lenne.

 

Csillár vs. lámpa

 

Ebben az esetben ez nem is lehet kérdés. Az étkező talán az egyetlen olyan helyiség, ahol nem baj, ha egy hatalmas, terebélyes és díszes csillár belóg a képbe. Hiszen az asztal felett van, ott nem zavar minket a mozgásban, és amikor leülünk, akkor már a kilátást sem takarja el. Végre elengedhetjük a fantáziánkat, és a hatalmas lámpatesteket is megnézegethetjük. Itt elférnek majd a marokkói hosszú és színes csillárcsodák, a klasszikus, kristályokkal díszített sokkarosok, és persze a kovácsoltvas szépségek is.

 

Méret vagy sor

 

Persze amellett, hogy hatalmas csillárokat is el tudunk helyezni, arra is lehetőség van, hogy elegáns, ismétlődő lámpákat válasszunk. Ebben az esetben azonban nem a legjobb ötlet, ha a nagy kivitelek mellett döntünk. Amikor 3-5 csillárral világítjuk meg az asztalt, a túl nagy ernyők, vagy lámpatestek zsúfolt benyomást kelthetnek, és nem teszik kellemessé a szobát. Ilyenkor inkább válasszunk kecsesebb kiviteleket, amelyek egymást hangsúlyozva, nem pedig elnyomva emelik a szoba fényét.

 

Stílus

 

Nagyon fontos, hogy a lehetőségeink ne vakítsanak el minket. Az, hogy kitárult a válogatás ablaka, még nem jelenti azt, hogy elfelejthetjük, hogy maga az étkező hogyan is fest. Egy robosztus, tömör fa bútorokkal felszerelt, elegáns asztalhoz és székekhez nem feltétlenül illik a szivárványszínű hatalmas gömb, hiába mutatós magában. A stílusokat csak ügyesen szabad keverni, ellenkező esetben az egyik elnyomja, vagy nevetségessé teszi a másikat. Ha azonban a választásnál ezt is figyelembe vesszük, akkor az étkező nem csak az a hely lesz a lakásban, ahol az ebédek vannak, hanem az is, ahol a meghitt beszélgetéseket, és a kellemes baráti összejöveteleket is megszervezhetjük.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!