szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így védd a dísznövényed!

Sulyok Józsefné, 2014. okt. 06.


A kertünkben és az otthonunkban található dísznövényeken az élőhely különféle szélsőséges tényezői és károkozók okozhatnak elváltozásokat. Támadhatják őket különféle kórokozók és kártevők egyaránt. Nézzük melyek azok az elemi szabályok, amivel megóvhatjuk zöldellő kedvencünket.

Így védd a dísznövényed!
  • Ha késő ősszel ültetjük ki a hagymásokat, felfagyás következhet be a gyenge gyökeresedés miatt. Forró napsütésben a hideg vizes öntözés káros lehet a növényekre. A téli hideg egyes növényekben kárt tesz. Védekezésképpen időben ültessünk el, reggel vagy késő délután öntözzünk és ősszel végezzünk talajtakarást.
  • A víz hiánya hervadást, száradást okoz és a kártevők elszaporodásához vezet. Egyenlőtlen vízellátás pl. fokozott fagyérzékenységgel párosulhat. A bőséges öntözés a talaj elsavanyosodását okozhatja.
  • A nagyobb levelű növények erős szélben összetörhetnek, a lerakódott por beszennyezheti a növényt. A szélnek kitett helyre csak odavaló, edzett növényeket ültessünk, a port az eső hiányában mossuk le a növényekről.
  • Fényhiány esetén sárgulnak és megnyúlnak a hajtások. Védekezésképpen a növény igényének megfelelő fényt biztosítsunk. Az árnyékból az erős fényre tett növény napégést szenvedhet, inkább reggel és késő délután palántázzunk.
  • Tápanyaghiány rendkívül nagy problémához vezethet, de többletük is, melyet a növények jeleznek. Pl. nitrogénhiányt a kicsi növekedés és az apró levelek, többletét haragoszöld, buja növekedés jelzi.

Fertőző betegségek és kártevők

Mindenképpen törekedjünk az elsősorban a megelőzésre, biztosítsunk a növényeknek optimális életfeltételeket, és csak a legvégső esetben nyúljunk vegyszerhez. A természetben pl. a kártevőknek természetes ellenségeik élnek, amelyek tömeges elszaporodásukat megakadályozzák, de rendkívül érzékenyek a vegyszerekre. Helyezzünk ki madárodúkat, óvjuk a sünöket, békákat, mert sokat segíthetnek a kártevők irtásában. Ha más megoldás nem adódik, csak akkor használjunk vegyszert.

A vírusok

Különböző elváltozásoknak az okozói, melyek károsítják a növényeket. A szár, a levelek, a virág torz, a növény visszamarad a fejlődésben, vagy törpe növésű lesz, stb. Terjedhetnek virágporral, vagy hazavihetjük a beszerzett palántákkal. A szerszámainkkal okozott sérüléseken átterjedhet a betegség az ép növényekre.
A vírusoktól fertőzött növényt meggyógyítani nem lehet, ezért a megelőzésre törekedjünk. A szívó kártevők a másik növényre is átvihetik a kórokozót, de ezeknek az elszaporodását meg kell akadályozni. A fertőzött növényt távolítsuk el, égessük el.

A baktériumok

Lágyrothadás a növény nyirkos, nedves, párás részeit, elsősorban az ilyen helyeken lévő sérüléseket fertőzheti meg. A sérüléseket okozhatják rágó, szívó kártevők, de a gondatlan művelés közben a szerszámok is felsérthetik az ép részeket. A gyenge ellenálló képességű, túlöntözött, túlzottan megtrágyázott növények között a kórokozó gyakrabban jelenik meg és terjed el. A fertőzést a sárguló levelek jelzik. Csapadékos időben a növényeinknek nagyobb figyelmet szenteljünk, a beteg részeket távolítsuk el úgy, hogy az egészséges részekre ne vigyük át a fertőzést, majd égessük el.

Kapcsolódó cikk:

Télen a nyár ízeit? Miért ne!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!