szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Védd a gyümölcsfát ősszel! 7 életmentő tipp

Sulyok Józsefné, 2013. okt. 28.


A modern növény védőszerek mellett léteznek több évszázados bio megoldások is, amelyekkel bátran élhetünk, ha egészséges gyümölcsöst szeretnénk. A télre készüljünk ép gyümölcsfákkal. Nézzük, hogy csinálták a nagy öregek?

Védd a gyümölcsfát ősszel! 7 életmentő tipp

Lombhullás után a kártevők és kórokozók jól látható, áttelelő alakjait meg kell semmisítenünk. Vágjuk le a száraz levelekből álló kis és nagy téli hernyófészkeket.

Fontos teendők az alma, körte, valamint a csonthéjasok moníliájával fertőzött, a fákon maradt összezsugorodott, megkeményedett gyümölcsök, a gyümölcsmúmiák leszedése is. Meggy és a kajszi-fák kezelésekor a múmiákon kívül a fán maradt száraz virágokat, hajtásvégeket is el kell távolítanunk.

Keressük meg a fák törzsén, vastagabb ágain a gyapjaspille taplóra emlékeztető tojáscsomóit. Éles késsel távolítsuk el őket, vagy itassuk át petróleummal, terpentinnel. Vigyázzunk! A gyapjas pille tojáscsomóit ne tegyük egyszerre a tűzre, mert a meleg hatására fejlődő gázok szétszórják a tojásokat, így egy részük életképes marad.

A fatörzsek és a vastagabb ágrészek kéregkaparását is elvégezhetjük. Az elhalt kéregrészeket, pajzstetves felületeket először kaparóvassal, majd drótkefével tisztítsuk. Munkánk csak akkor lesz eredményes, ha az eltávolított növényrészeket, a lekapart kéregtörmeléket összegyűjtjük és égetéssel megsemmisítjük.

Kezeljük az almafák törzsén, ágain található vérttetves sebeket, ecseteljük be fehér, vattaszerű telepeket gyümölcsfaolajjal. Pár nap múlva tisztítsuk ki a sebeket, vágjuk felületüket simára, kenjük be oltóviasszal vagy fasebkátránnyal. Ne hanyagoljuk el csonthéjas gyümölcsfáinkon a kéregmoly hernyója által okozott kéregelhalásokat és a mézgás sebeket se. Tisztítsuk ki őket, majd a sima felületeket zárjuk le oltómésszel.

Diófáinkon gyakran élősködnek a különböző farontó gombák. Termőtesteiket, a gomba kalapjait úgy vágjuk le, hogy a fa egészségesnek látszó részéből is legalább 2 centiméternyit hozzáfaragunk, hiszen a gombafonálzat ide is behatolhatott.

Segítőtársaink – a hasznos madarak – védelmére helyezzünk ki kertünkben madáretetőket.

Kapcsolódó cikk:

Amikor a szomszéd is utánoz! Gyümölcsös a kert valódi dísze
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia