szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így védekezz a peronoszpóra ellen!

Péter Ákos, 2014. júl. 21.


A szőlőperonoszpórát a szőlő legjelentősebb betegségének tekinthetjük a lisztharmat mellett.Nem válogat, a bor illetve csemegeszőlő fajtáink mindegyikét megfertőzheti. A fajták érzékenységétől függően akár 100 %-os kárt is okozhat.

Így védekezz a peronoszpóra ellen!

Magyarországon az 1880-as években tűnt fel először és a következő időszakban rohamosan elterjedt az ország minden területén. Legjellemzőbb tünetei közé tartozik a fiatal leveleken megjelenő, kezdetben sárgászöld foltok. A fény felé tartott leveleken a foltok olajfoltszerűnek látszanak. A levelek fonákán a foltok a későbbiekben fehéres színűek lesznek, úgymond “kivirágoznak”.

Ezek a tünetek a képeken is jól láthatóak. A foltok elhalása után a levél jellegzetes mozaikos kinézetű lesz. A beteg levelek lehullanak. Súlyos esetben a védtelenül hagyott tőkék kondíciója nagymértékben leromlik.

A kertünkben az esztétikai károk és kondícióbeli romlás mellett a termést is könnyen tönkreteheti a kórokozó. A fiatal bogyók sárgászöld színűvé válnak és felületükön fehéres bevonat képződik. A később fertőződött bogyók töppedni kezdenek, szürkék és lilásbarnák lesznek.

Az ilyen tüneteket mutató termésből, sem finom csemegeszőlő, sem megfelelő boralapanyag nem lesz.

spórái

Mit tehetünk a tünetek megelőzése érdekében?

- Lehetőség szerint a szőlőt szélirányú sorokban kell telepíteni.

- Fontos a gyommentesen tartás.

- Mindíg időben védekezzünk a legmegfelelőbb gombaölő készítményekkel.

Növényvédelmi tippek:

- Jelentős fertőzési forrást jelentenek a szőlő, talajon fekvő, beteg levélmaradványai. A levelek talajba forgatása nagyon célravezető mert ezzel a gomba áttelelését, majd a következő évi fertőzését megnehezítjük.

- Az első növényvédelmi kezelést általában a szőlő 20-25 cm-es hajtásállapotában szoktuk kezdeni. Erre a célra a mankoceb hatóanyagú készítményeket tudjuk ajánlani.

- Legnagyobb a veszélyhelyzet a virágzás utáni időszakban. Itt a mankoceb hatóanyag mellett a rézkészítmények állnak rendelkezésünkre. Ilyenek a Cuproxat és a Champion.

Léteznek nagyon jó hatékonyságú kombinált, kontakt és felszívódó hatóanyagokat is tartalmazó termékek mint például a Kupfer Fusilan. Ennek használatával több ponton gátoljuk a gomba fejlődését, így nő a védekezés hatékonysága.

Hasznos:  A Kupfer Fusilan, kénkészítménnyel (Cosavet) való kombinációjának kijuttatásával a peronoszpóra mellett a lisztharmat ellen is tudunk védekezni.

Gyomirtási tipp:

A gyomirtás igen fontos kérdés hiszen a gyomos állományokat a szél nehezebben járja át és a mikroklimatikus adottságok sokkal kedvezőbbek a kórokozóknak. (Fontos információ, hogy a gyomos állományok a kártevőket is vonzzák és a több tápnövényű fajok szívesen átmennek a gyomokról a szőlőre.)

- A legolcsóbban kapálással oldhatjuk meg a kiskerti gyomproblémákat.

- Amennyiben erre nincs időnk/lehetőségünk úgy érdemes valamilyen gyomirtószert alkalmaznunk. Erre a célra a mindenki számára hozzáférhető, szabadforgalmú glifozát hatóanyagú készítményeket tudjuk ajánlani, mint például a Glialka. Ezek a gyomok zöld részein keresztül felszívódó, totális hatású gyomírtószerek. A kezeléseket a gyomok fejlődésétől függően havonta meg lehet ismételni.

Kapcsolódó cikk: A szőlő lisztharmat kíméletlen pusztítása

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia