Így vetjük a sárgarépát tavasszal!
Sulyok Józsefné, 2016. máj. 09.
A sárgarépa a magyar konyha nélkülözhetetlen zöldsége, mely ízletes, sokoldalúan felhasználható. Csodálatos levelei a kiskertben is jól mutatnak, érdemes belőle vetni, ráadásul itt vegyszermentesen is nevelhetjük.

A vetés ideje márciustól júliusig tart, minél később vetünk belőle, annál inkább a rövid tenyészidejűt válasszuk. A talajt alaposan dolgozzuk el, mert a répa a laza talajokat kedveli, kötött, rögös közegben a gyökerek szétágaznak, romlik a minőssége. A nem megfelelő talajtípus esetén mielőtt elvetnénk a magot, a talaját cseréljük ki. A legmegfelelőbb a mélyrétegű, humuszban gazdag talaj, de az átlagos kerti föld is elegendő számára. Termetes lombozata miatt fontos számára a nitrogén, melyeket műtrágyával biztosíthatunk. Kerüljük a friss szerves-trágyát, mely kedvezőtlenül hat a növényre.
A magokat ültetéskor másfél arasznyi sortávolságba vessük, alaposan öntözzük be, mert a korai fejlődési szakaszban sok nedvességet igényel a növény.
Amikor a hajtások már 2-3 levélkéket növesztettek, ekkor kiegyelhetjük őket azért, hogy vastag, erős növényekké fejlődjenek. Úgy egyeljünk, hogy a talajban maradt növények között 4-6 cm tőtávolság legyen. Egyelésre a későbbiekben is szükség lehet, ne sajnáljuk kihúzgálni, mert a kis példányokat saláták készítésére is felhasználhatjuk, így nem megy kárba. Ezután már csak kapálgatni, gyomtalanítani kell.
A növekedésben lévő répáknak a vetési időszakához képest kevesebb öntözésre lesz szükségük, csak a szárazabb időszakban kell a csapadékot öntözéssel pótolni.
Betegségei közül a lisztharmat vagy a levélfoltosság léphet fel, kártevői pedig a cserebogár pajorja, a sárgarépalégy és a vetési bagolylepke. A sárgarépalény ellen hatásos védekezés a vöröshagymával való társítás, mert a hagyma távol tartja a répalegyet.
Sárgarépát balkonon is termeszthetünk, ha mély virágládát vagy magasított ágyást alkalmazunk. Az erkélyen nevelt répa előnye, hogy jóval kisebb eséllyel támadják meg a kártevők vagy a betegségek, ellenben ebben az esetben több öntözést igényel.
Tipp!
A répát elsősorban sós ételekhez használjuk, de édeskés íze miatt süteményeket is készíthetünk belőle. Egészséges édesség a répatorta, de harmonizál szegfűszeggel, fahéjjal, vaníliával, ezért sok édes fogás alapja lehet.
Diós répatorta
Hozzávalók a tésztához:
5 tojás, 20 dkg cukor, 25 dkg darált dió, 30 dkg sárgarépa, 1 citrom, 1 csipet őrölt szegfűszeg, 1 mokkás kanál őrölt fahéj és 7 dkg liszt.
Hozzávalók a krémhez:
25 dkg mascarpone, 2 csomag vaníliacukor, kevés reszelt citromhéj. A tetejére díszítésként dióbél.
Az alaposan megtisztított répát apróra lereszeljük.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a levét, a répát, diót, szegfűszeget és a fahéjat. Beleöntjük a lisztet és végül a felvert tojásfehérjét. Zsírozott, lisztezett kerek tortaformába tesszük és sütjük. A kész tésztát a formában hagyjuk kihűlni.
A krémhez a mascarponét a vaníliacukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a citromhéjat. A tortalapot vízszintesen kettévágjuk, az alsó lapot tálra tesszük, megkenjük krém felével. Ráborítjuk a felső lapot, és bevonjuk a krém másik felével. A tetejét megszórjuk dióbéllel.
Kapcsolódó cikk: Hihetetlen, de ezek is a citromhoz köthetőek
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22