szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így virágoztasd! Jácint és az amarillisz a lakásban

Sulyok Józsefné, 2014. jan. 29.


Tél közepén is szívesen látnánk a tavaszt az ablakunkban, aminek semmi akadálya nincs, csupán a hagymásunkat ki kell hajtatni. De hogyan és mi a teendőnk?

Így virágoztasd! Jácint és az amarillisz a lakásban

A hagymások felnevelése nem nagydolog, az a lényeg, hogy már ősszel el kell kezdeni foglalkozni vele. Régre visszanyúló hagyomány, hogy a sötét telet tavaszi virágokkal teszik színesebbé. A hollandoknál már a 17. században hajtattak jácinthagymát vízzel teli üvegben. Nagyszüleink hagyatékaként talán őrzünk ilyen hajtatásra alkalmas jácintos üveget. De ha nem, az sem baj, hiszen ma is széles a választék üvegekből, vázákból, amelyek erre a célra alkalmasak lehetnek. Lényeg az, hogy az edény nyaka, a felső egyharmadán összeszűküljön, és úgy rá lehet helyezni a hagymát, hogy az ne csússzon be az üvegbe. Ugyanez érvényes az amarillisz hajtatására szánt edényekre.

A hajtatásra kiválasztott jácint vagy amarillisz hagymákat novemberben kell elhelyeznünk az erre szolgáló edényekben. Töltsük meg a vázát vízzel úgy, hogy 3-4 mm maradjon a hagyma tönkje és a vízfelszín között.

Fontos, hogy a hagyma ne érintkezzen a vízzel, mert a nedvességtől megrohad. A folyamat lényege, hogy a víz párolgása serkenteni kezdi a gyökérképződést. Tegyünk a vízbe néhány darab faszenet, ami fertőtlenítő hatású, és megelőzi a rothadást.

Ha megtörtént a váza feltöltése, illesszük a helyére a hagymát, majd keressünk egy olyan helyet a lakásban számára, ahol hűvös, sötét, legfeljebb 10 fok van. A hideg azért fontos a hagyma számára, mert telet kell szimulálnunk neki, hogy virágozni tudjon. Az is fontos, hogy fény se érje a csúcsát, ezért készítsünk egy süveget papírból, és azokkal fedjük le a hagymákat.

Amikor a gyökerek sűrűn beszőtték az edényt, néhány napig hűvös, de már világos helyre állítsuk. A papírsüvegek viszont továbbra is maradjanak a hagymákon, mert különben a virágzás elgörbül, vagy egyáltalán elő sem bújik a viráguk. Az nagyon fontos, hogy az elpárolgott vizet folyamatosan pótoljuk.

Néhány nap elteltével a vázák szobahőmérsékletre kerülhetnek. A hajtáscsúcs, a levelek ilyenkor már megemelik a papírsüveget, így azt le is vehetjük róla. A jácintok virágzására ezután 9-10 héttel számíthatunk. Ha nem akarjuk ezt a folyamatot magunk végigcsinálni, vásárolhatunk előhajtatott hagymákat.

Elvirágzás után vágjuk le a virág szárát, a hagymákat pedig cserepekbe, virágföldbe helyezzük el. Májusban ültessük ki őket a kertbe, hogy rendes körülmények között beérhessenek.
Hozzászólások (2)

Szabó Ildikó
2014. febr. 01. (3 227 napja)
Sziasztok!
Én csak annyit mondhatok, hogy nem kell cicózni holmi vázákkal, beültetni a cserépbe az amarilliszt,a hagyma félig legyen a földbe,ráhúzni egy papírtasakot, meglocsolni sötét helyre tenni, tehát nem ablakba, hanem mondjuk le a földre és garantáltan hajtani fogja a virágot!! Így csinálom immáron 20 éve.
krizan ildiko
2014. jan. 31. (3 229 napja)
én a leírtak alapján jártam el, és csak a levelek nonek az amariliszen, mi lehet a gond? köszi