szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így virágzik sokáig a mikulásvirág!

Sulyok Józsefné, 2013. dec. 11.


A színes murvalevelei levélhullásig díszítik lakásunkat. A kutyatejfélék népes családjába tartozik, ha eltörjük a szárát, rögtön feltűnik a bőrgyulladást okozó tejnedv a végén. Nálunk késő ősszel és télen árulják fehér, piros, halványzöld murvalevelekkel díszítő példányait.

Így virágzik sokáig a mikulásvirág!

A trópusi Mexikóból származó növény meleg, napos helyen érzi jól magát. Szereti a párás környezetet, de elegendő, ha mérsékelten öntözzük. Színes leveleit kb. két hónap után törvényszerűen lehullajtja. Legtöbben ekkor kidobják és egy év múlva vesznek ujjat. Ha megtartjuk, akkor sem számítsunk arra, hogy rövidesen újra piros leveleket hajt. A részben megkopaszodott növényeket erősen metsszük vissza. Hűvös helyen pihentessük tavaszig, és nagyon mérsékelten öntözzük.

Tavasszal ültessük át vagy ültessük ki a kertbe. A frissen növekvő hajtásokból akár tovább is szaporíthatjuk, mert úgysem érdemes háromnál több hajtást meghagyni egy tövön. A levágott, kb. 10 cm-es hajtásokat dobjuk rögtön vízbe, hogy a tejnedv ne folyjon ki belőlük, mert akkor azonnal fonnyadni kezdenek. Ha már nem folyatja a tejet, mártsuk gyökereztető-porba hajtás alját és rögtön dugassuk homokba, vagy homok és tőzegkorpa keverékébe. Meleg helyen, ablakpárkányon, ha nem is könnyen, de begyökeresedik. Amíg jól meg nem gyökeresedik, óvjuk a tűző naptól.

A szabadban „átnyaraltatott” és frissen szaporított növények a rövidülő nappalok hatására késő ősszel újra színes leveleket és jelentéktelen virágokat hoznak. Az elvirágzás után kidobásra szánt növényeket felesleges átültetni vagy tápoldatozni, mert azzal nem nyújthatjuk meg a „virágzást”.

A továbbtartásra szánt növényt azonban tavasztól havonta tápoldatozni is célszerű. A levelek idő előtti sárgulását és lehullását atkák és tetvek is okozhatják. Ha újra akarjuk virágoztatni a mikulásvirágot, védekezni kell ellenük szobanövények részére engedélyezett szerekkel.

A színes levelek megjelenését meggyorsíthatjuk, ha délutánonként letakarjuk a növényt egy kartondobozzal. A mesterségesen kiváltott rövid nappalok hatására ugyanúgy elkezd „virágzani”, mint télen a természetesen rövidülő nappalok hatására.

A mikulásvirág valójában nem a virágjaival díszít, hanem a virágzáskor megjelenő fellevelekkel. Fontos, hogy csak és kizárólag akkor fog virágozni, ha naponta 12 óránál rövidebb ideig kap fényt. A termesztő üzemek ezt könnyen megoldják, speciálisan erre kialakított berendezésekkel, otthon egy kicsit nehezebb, de nem megoldhatatlan.

Átültetéshez lehetőleg agyagcserepet válasszunk, mert egyrészt nehéz, másrészt jobban szellőzik. Nálunk természetes körülmények között télen, február környékén virágzik újra a mikulásvirág, de ezen módosíthatunk. Hűvösebbet kedvel, mint az átlag szobanövény, számára a 16-17 C-fok elegendő. Október elejétől kezdve, du. három és reggel hét óra között, amikor le van borítva kartondobozzal, fontos, hogy az elsötétített időszak alatt ne kukucskáljunk a doboz alá, mert így fényt kap a növény, és hiába volt az egész. Ezzel a módszerrel házilag is virágzásra késztethetjük a mikulásvirágot. A sötétítést akkor hagyjuk abba, amikor a színes fellevelek már jól láthatóak.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia