szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Illatorgia a virágzó hárssal

Sulyok Józsefné, 2014. jún. 24.


Mostanában ha egy hársfa alatt elmegyünk, úgy érezhetjük, hogy mozgásban van és életre kelt az egész fa. Nem csoda, hiszen a méhek ejtették fogságba a növényt és a virágba borult fa értékes nektárját szállítják feldolgozásra. Mint tudjuk, a méhek nem tévednek!

Illatorgia a virágzó hárssal

A kislevelű és a nagylevelű hárs virágai értékes alapanyagot adnak, a hársfafélék családjába tartoznak. Akár 20-30 méter magasra növő, szép koronájú, illatos virágú fák. Közép és dél-európai völgyek, szurdokok jellegzetes világos, sima törzsű fái. Gyertyásokban, zárt erdőkben, bükkösökben gyakoriak. Városok, falvak utcán, parkokban is ültetik őket. A két fajon kívül nagyon sok hársfafaj, illetve alfaj él hazánkban, de ezek hatóanyaga alacsonyabb értékű.

Leveleik, mint a nevük is mutatja, az egyik faj levele nagyobb, a másiké kisebb méretűek. A nagyobb levelű hárs főér-zugaiban fehéres a szőrzet, a kislevelű hárs levélér-zugaiban rozsdavörös a levelek hátoldala.

A virágok: a kislevelű hárs virágzata 5-11 virágú, szirmai száma 5. A murvalevelek kopaszok, vékonyak és hosszú nyelűek, június végén nyílnak. A nagylevelű hárs virágzata 2-5 virágból áll, a szirmok száma 5. A murvalevelek szintén kopaszok, de rövid nyelűek, május végétől nyílnak.
Az orvosi hársak virágainak illata enyhébb, kellemesebb, mint az ezüst hársé, ez teája ízében is megmutatkozik. Termésük általában bordázott, gömb alakú toktermés. A bibeszál maradványaként hegyes szálban végződnek, megérve a kis fellevélszárnyon forogva a széllel messzire juthatnak.

A hársfavirág gyűjtése rövid időre korlátozódik, a gyűjtött anyag nem tartalmazhat túl sok bimbót, de terméses virágokat sem, ugyanis a virágokban van a fontos hatóanyag.

Kémiai alkotórészek a nyálka, cserzőanyagok, flavonoidok, illóolajok, szaponin, glikozid, aminosavak, viasz és sók.

Erős izzasztószer, idegerősítő, köhögéscsillapító, szívműködést serkentő, vértisztító, vízhajtó, epekiválasztást serkentő. Az egyik legfinomabb üdítő gyógytea, bármikor ihatjuk, nincs mellékhatása. A teafőzés szabályainak megfelelően készítsük. Melegítő hatása főleg télen érvényesül, meghűléses betegségeknél izzasztó, enyhíti a tüneteket. Légúti hurutoknál gyulladáscsökkentő, csökkenti a köhögést. Altesti hurutok esetén, bélgörcsök oldására is fogyasztják. Hurutoldó, köhögés elleni teakeverékek alkotórésze. Külsőleg illóolaját kozmetikai szerben alkalmazzák.

A hársak fájából faszenet szoktak készíteni, ez finom fekete por, melynek hamujában nagyon sok ásványi anyag található. A faszenet zsályával fogporokhoz, bőrbetegségek elleni hintőporokhoz alkalmazzák. Belsőleg gyomorbántalmak felfúvódás esetén hatásos a hársfapor.

Előttünk lévő fa most június végén virít a legszebben, fantasztikus az illata, ezek szerint ez a kislevelű és az ezüstös hárs, ami most 30 éves. Nagyon szeretem az illatát, a lakásba is hoztam be belőle és vázákba tettem.

Kapcsolódó cikk:

A kínaiak kedvenc kerti virágai

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia