szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Illatos fűszerkertek

Sulyok Józsefné, 2012. jún. 26.


Alakítsunk ki kertünkben külön sarkot fűszernövények számára – érdemes! A friss zöldek semmivel sem pótolható pluszt adnak a magyaros, a mediterrán, de még az ázsiai ételekhez is. A sikerélmény garantált!

Illatos fűszerkertek

Magyaros konyhakert


A magyaros ételről mindenkinek a pirospaprika, a bors és talán a fokhagyma jut eszébe. Pedig a zöldfűszerek is hozzátartoznak a konyhánkhoz, színesebbé, izgalmasabbá teszik ételeinket.
 

Majoránna: sok napfényt és kiadós öntözést igénylő növény. Már márciusban vethetjük, de nevelhetünk palántát is, ezek május elején kerüljenek helyükre. Ha folyamatosan szeretnénk szedni, akkor a szárát mindig vágjuk vissza rövidre, így állandóan lesz friss és zsenge, illatanyagokban gazdag hajtásunk. Halak, vadak, szárnyasok fűszere, de a kelkáposzta főzelék és a resztelt máj is elképzelhetetlen nélküle.


Csombor (borsfű, borsikafű): egy nyári növény, magról neveljük, napos helyre ültessük. A ritkán elszórt magjaira húzzunk vékonyan földet. Jól tűri a szárazságot. Amint eléri a 15 cm-es magasságot, ollóval vágjuk le a lombját, hogy ne tudjon virágot hozni. Csokorba kötve jól szellőző helyen száríthatjuk télire. Leveleit bors helyett használhatjuk, káposzta, paradicsom és babételek, valamint halak, húsok, levesek ízesítésére.


Kapor: könnyű nevelni, szereti a napos helyet és a vizes talajt. Kora tavasztól vethetjük. Legjobb, ha állandó helyet választunk neki, mert később újraszaporítja önmagát. Egy nyár alatt többször is kihajt. Leveleit még virágzás előtt szedjük, legjobb, ha mélyhűtve tartósítjuk. Burgonyás ételek, túrók, zöldségfélék, párolt húsok, mártások ízesítésére használjuk.


Zsálya: évelő félcserje, középkötött, meszes talajokat kedveli. Szárazságtűrő, melegigényes növény. A hótakaró nélküli hideg telek azonban kárt tehetnek benne, ezért tövét védjük szálmával. Legjobb, ha palántáról ültetjük, de júniusban próbálkozhatunk dugványozással is. Ekkor igényli a vizet. Zsenge hajtásvégeit, leveleit folyamatosan szedhetjük. Sertés és baromfihúshoz használjuk, de halhoz és paradicsomos ételekhez is kiváló.


Mediterrán ízvilág


Aki járt már a Földközi-tenger országaiban, bizonyára nosztalgiával gondol az ottani konyhára. A gyerekek egyenesen rajonganak a legkülönfélébb paradicsomos tésztákért, melyek friss zöldfűszerekkel a legfinomabbak.


Rozmaring: lehetőleg homokos, enyhén meszes talajba ültessük. Szereti a napfényt, félárnyékban is megél, de ott levelei kevésbé lesznek aromásak. A téli fagyok ellen takarással védekezzünk. Mínusz 15 fok alatt gyakran kipusztul. Főként a sülteket varázsolja felejthetetlenné, legyen az bárány vagy csirkehús.


Oregánó: évelő, szárazságtűrő, fénykedvelő, és jól tűri a hideget. Akár cserépben is tarthatjuk, mert a lépcsőházban is szépen áttelel. Levelei csak tápanyagban gazdag talajon lesznek igazán aromásak. Ősz végén érdemes a szárakat visszavágni, hogy a következő évben is bőségesen hajtson. Görög és az olasz konyha használja, tészták, pizzák alapfűszere.


Kakukkfű: magról, tőosztással és dugványozással is szaporíthatjuk. Csak fiatalon igényli a vizet, később kevéssel is beéri. Szárát lefagyaszthatjuk, vagy csokorba kötve száríthatjuk. Raguk, húsos ételek, vadhúsok fűszere.


Bazsalikom: 40 különböző fajtájából válogathatunk. Ha nem kap elég napot, ízetlenné válik, elsorvad. Nagy a vízigénye, leveleit szárítva és mélyhűtve is tartósíthatjuk. Minden olasz étel alapja, friss saláták nélkülözhetetlen tartozéka. 
 

Kelet varázsa


Az ázsiai konyha főleg porrá őrölt fűszereket és azok keverékeit használja, de ehhez az íz-világhoz is jól jöhet néhány friss adalék.


Chili: kertbe is ültethetjük, de tarthatjuk nagyobb cserépben is. Víz, hő, fény és tápanyagigényes. Ha edényben növekszik, ügyeljünk arra, hogy a felesleges víz soha ne álljon alatta. Indiai, thai, kínai ételekhez elengedhetetlen.


Koriander: a petrezselyemhez hasonlóan sok napfényt igényel. Fényigénye ellenére jól tűri a fagyokat. Szereti a gazdag és öntözött földet, sajnos 24 fok felett levelei összekunkorodnak és megkeserednek. Kánikulai tűző napra ne tegyük ki. Az utolsó fagyok után ültessük ki. Cserépben is termeszthetjük. Nem hiányozhat egyetlen keleti fogásból sem, zöld leveleit apróra vágva a főzés végén keverjük az ételhez. 
 

Kínai hagyma: könnyen termeszthető, kerti növényként is mutatós, szép fűcsomóra emlékeztet. Szereti a sok fényt, jól tűri a szárazságot, talaj iránt nem igényes. Magról vetjük, akár a cserépbe is. Zöldje a második évtől szedhető. Ha rendszeresen és mélyen vágjuk, sok új levelet hoz. Kínai ételekhez kitűnő, íze a fokhagymára emlékeztet.
 

Curryfű: ez a különös ízű fűszer örökzöld, bokros növésű törpecserje. Levelei szálas, illatos, ezüstszürke színű. Napos helyet jó vízelvezető talajt igényel, bírja a telet. Ültethetjük fűszerkertbe, de jól mutat nagyobb cserépben is. Egzotikus levesek, mártások, húsok ízesítésére használhatjuk.

 

Kapcsolódó cikk:

Vitaminszüret a konyhakertekből

Konyhakerti csaták- természetesen a kártevők ellen


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia