szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Illatos szekrények, autók vegyszermentesen

Scheftsik Tamás, 2014. júl. 23.


Nagyanyáink tudták, hogy a szekrény illatosítására a szappannál nem is kell jobb. Ám am már több lehetőség közül válogathatunk, amik szintén vegyszermentesek, így az egészségünket nem károsítják, ám az illatfelhőről maradéktalanul gondoskodnak. Lássunk egy – két ötletet a szekrények, autók, kisebb zárt terek illatosítására.

Illatos szekrények, autók vegyszermentesen

Akár a nagyok

A házi illatosítás a legtöbb esetben azt jelenti, hogy illóolajokkal lecsepegtetünk valamilyen olyan eszközt, melyet előzőleg illatosításra vásároltunk a boltban, csak már régi, így a funkcióját nem látja el. Akinek ez kevés, az készíthet olyan illatosítókat is, mint a nagyok, vagyis olyat, amit akár a bolt polcáról is leemelhettünk volna. Ehhez szükségünk lesz mindenek előtt illóolajokra, olyanokra, amik az ízlésünknek megfelelnek. Ezután egy kisebb üveget – például egy befőttes üveget – is szerezzünk be, valamint zselatint. 1 dl vízhez tegyünk két evőkanál zselatint, és főzzük fel. Amikor már kezd hűlni, de még nem dermed meg, akkor keverjük hozzá az illóolajat. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk intenzív illatot, akár egy fél üvegcsével is tehetünk hozzá. Ha szeretnénk, hogy színes legyen a művünk, akkor egy kis ételfestékkel is megbolondíthatjuk, amit az olajjal együtt keverjünk a zseléhez. Ezután öntsük a kis üveg edénybe, és hagyjuk megszilárdulni. Miután kihűlt, mehet a szekrénybe, az autóba, vagy akár a szobába is, bár nagyobb légtérben az illat intenzitása jóval kisebb lesz.

Levendula, rozmaring, kakukkfű

A felsorolt növényeknek több közös tulajdonsága is van, például mind szépek, és fűszer gyanánt is használhatóak. Minket azonban most jobban érdekel az a tény, hogy illatosak is, amit ki tudunk használni a kocsiban, vagy a szekrényekben is. ehhez szükségünk lesz egy kisebb szövet zsákocskára, vagy ha az nincs kéznél, akkor egy vászonzsebkendőre. A zsepit hajtsuk félbe, és a 2 oldalát varrjuk le. A maradék nyitott részbe varrjunk cipzárt, így adott esetben cserélhető lesz a beletöltött elegy. A szerencsések vagyunk, akkor van kertünk, ahol az említett növények vígan megélnek. Ha nincs ilyen mázlink, akkor is beszerezhetjük őket a piacon, vagy az interneten. Szárítsuk meg, morzsoljuk el, és töltsük a vászontasakba a virágok részeit. Ezt zárjuk le, és akasszuk az illatosítandó területre. Elsőre nem kimondottan intenzív az illat, ám a zárt hely, és a tasak nagyon hosszú „élettartama” biztosítja azt, hogy egy, maximum két nap után az ajtó nyitásánál már orrunkba kúsznak a kellemes aromák.

A legegyszerűbb

Az összes illatosítandó terület közül talán a legnagyobb kihívás a WC. Eben az esetben azonban alkalmazhatunk egy pofonegyszerű megoldást. Válasszuk ki a nekünk leginkább tetsző illóolajat, és szerezzünk be belőle 2-3 fiolát. Ez néhány hónapig elég lesz a mellékhelyiség illatosítására. Helyezzük el őket a fajansz közelében, hogy kéznél legyenek. A wc papír gurigája képezi majd az alapját az illatosítónak. Nemes egyszerűséggel cseppentsünk 6-10 cseppet a gurigára, amikor felhelyezzük, és készen is vagyunk. Az illat intenzív, bár nem tartós, de a cseppentést ismételhetjük annyiszor, amennyiszer csak szeretnénk.

Kapcsolódó cikk: Vegyszermentes kencék házilag
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!