szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Illatos teraszt mindenkinek

Scheftsik Tamás, 2014. márc. 12.


Az illatos terasza mindenki számára elérhető, és nagy valószínűséggel áhított dolog is. hiszen amikor kilépünk a kertbe, akkor a leginkább a teret, a jó levegőt, és a természet közelségét keressük, így hát miért ne spékelnénk meg ezt a receptet mennyei illatokkal is?

Illatos teraszt mindenkinek

Attól függően, hogy hogyan rendezzük el a kertünket, választhatjuk meg, hogy milyen típusú növényt ültetünk. Ez persze nem kötelező, a saját ízlésünknek megfelelően járjunk el, itt inkább csak ötleteket meríthetünk

Pergola

Az olyan teraszok, amiket valamilyen formában fedni kell, ott tökéletes megoldás a pergola. Nem veszi el a teret, és a virágok számára is ideális kapaszkodó. Ebben az esetben ültethetünk olyan növényeket, melyek árnyékot is adnak, amit végigérnek a pergolánkon.

Lilaakác

Ezzel a szépséggel nem nagyon lehet mellényúlni. Nagyon gyorsan növekszik, de egyáltalán nem baj, ha egy metszőolló segítségével kordában tartjuk. Arra nem igazán alkalmas, hogy tartós formákat alakítsunk ki belőle, hiszen egyrészt lombhullató, másrészt folyamatosan csipkedni kellene az előtörő újabb és újabb kacsokat. A főként Kínában honos kúszónövény népszerűségét – és ebben a listában való megjelenését is – annak köszönheti, hogy a virágzata dús, fantasztikus látvány, és nem utolsósorban bódító illata is van. Mindent azonban még ez a növény sem bír ki: ha nincs elegendő napsütés, vagy nem megfelelően metszettük vissza, akkor a virágzás elmaradhat, illetve kifejezetten rosszul tűri az átültetést, ezért a helyét körültekintően válasszuk meg.

Illatos lonc

Sokan ezzel a névvel ismerik ezt a szépséget, pedig hivatalosan örökzöld japán lonc néven fut. Ez azonban egy kicsit sem befolyásolja azt, amiért rajongunk érte, vagyis az illatát. A japán loncnak édes és nagyon intenzív illata van, amit egész nyáron élvezhetünk, nem is beszélve az örökzöld levelekről. Ez a kúszónövény a félárnyékot szereti, de teljes napsütéses helyei is megél. A humuszos talajt részesíti előnyben, de szívósságának köszönhetően ez sem kizárólagos. Gondozást igen keveset igényel, a tavaszi metszésen kívül csak az öntözés ilyen, amit száraz időben kell megtenni. A lonc termést is hoz, mely fekete bogyók formájában díszít telente, azonban ezzel csak óvatosan bánjuk, mivel erősen mérgezőek.

Cserepes

Abban az esetben, ha nincs lehetőségünk a kertbe ültetni, vagy egyszerűen nem akarjuk, hogy a növények helyhez kötöttek legyenek, akkor is van megoldás. Választhatunk olyan illatos szépségeket is, melyek cserépben is szépen nevelhetőek.

Levendula

A levendula erőteljes illatát senkinek nem kell bemutatni. 39 faja közül akármelyikkel próbálkozhatunk, hiszen díszértéke és illata is mindnek lenyűgöző. A levendula ráadásul a kertnek is jót tesz: a kártevők, tetvek és hernyók ugyanis nem kedvelik az erőteljes aromát, így ne csak a növényt nem támadják, hanem annak környékét is nagy ívben kerülik. Ezen felül csökkenti a fejfáját, nyugtatja az idegeket, elűzi a molyokat, és fűszerként is ideális.

Cserjék

Ez egy köztes megoldás, hiszen nem futnak, de nem is tarthatóak cserépben, viszont itt is találkozhatunk csodálatosan illatos képviselőkkel.

Nyári orgona

Már mag az orgona szó is eléri, hogy az orrunkban érezzük a tavasz egyik legcsodálatosabb illatát. Igaz, a nyári verzió kicsit más aromával büszkélkedhet, de az ismertebb rokonhoz képest sokkal tovább virágzik, így mi is tovább élvezhetjük a bódító illatot. A virágai fürtökben lógnak a cserjéről júlisutól szeptemberig, és a növény nagyjából 2 méteresre nő. Igénytelen, és ellenálló, a napos helyeket kedveli.

Kapcsolódó cikk:

Veszélyforrást rejtő növények

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!