szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Illatozó fűszerkertek a szemnek és a gyomornak

Scheftsik Tamás, 2013. ápr. 01.


A konyhakertek napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek. Ez ugyancsak igaz a fűszerkertekre is. Ennek viszont nem éppen az az oka, mint az első esetben, hiszen ezek a virágok (néhány kivétellel) nem tartoznak a legdrágábbak közé. Hogy akkor mégis miért vesződnek az emberek a fűszerkerttel?

Illatozó fűszerkertek a szemnek és a gyomornak

 Azért, mert a friss hozzávalók íze sokkal intenzívebb és teltebb, mint az előre csomagoltaké, így az ételek aromája is összehasonlíthatatlanul jobb lesz. Másrészt azt sem szabad elfelejteni, hogy a fűszernövényeink zömének olyan kellemes és erőteljes illata van, ami a kert egy szegletét egy egészen más hangulattal ruházza fel. Arról már nem is beszélve, hogy milyen szépen mutatnak.

 

Hogyan telepítsük?

 

A fűszerkerteket nem kell feltétlenül külön kezelni a többi ültetet haszonnövénytől. Az, hogy mégis így teszünk praktikussági okokra vezethető vissza. Jellemzően emelt, pontos rendszer szerint összerakott ágyaásokban nyugszanak ezek a finomságok. Ennek oka, hogy gyakrabban használjuk őket, így legalább nem kell annyit hajolgatni. Ráadásul a legnépszerűbb fajtáknak különbözőek az igényeik, amit egy fűszerspirállal, vagy fűszerpiramissal remekül ki lehet elégíteni.


Ez az oka annak, hogy ezek az építmények egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A felső részen a talaj jobban kiszárad, a tápanyagok lejjebb csurognak, így ide ültethetjük a rozmaringot, vagy például az oregánót, amik kifejezetten kedvelik ezt a környezetet. Eggyel lejjebb kerülhetnek a metélőhagymák, vagy a kapor. Itt ugyanis napfényes, tápanyagban gazdag talaj van, amik ezeknek a növényeknek nagyon kellemes környezetet biztosítanak. A legalsó szinten a föld nyirkos, és a felsőbb részek árnyékot is vetnek. Itt tökéletesen érzi magát a menta, vagy éppen a turbolya. Sok esetben az építmény alján egy kis medencét is kialakítanak, ahol például vizitormát lehet termeszteni.

 

Elkészítés

 

Első körben határozzuk meg, hogy milyen formájú legyen az ágyás, és hogy miből szeretnénk elkészíteni azt. A legegyszerűbb, ha egy hatalmas cserépbe kerül egy kisebb, és arra egy még kisebb, hiszen a földkeveréket ebben is szét tudjuk osztani, és a fűszereknek remek helyük lesz. Az építettnél a bontott, olcsó tégla is tökéletes, de természetesen ennél drágább anyagokból is fel lehet építeni. A lényeg az, hogy tartása legyen, és ahogy a különböző szintek földkeverékeit jól el tudjuk egyengetni. Az elhelyezésénél az is fontos szempont lehet, hogy ne kelljen nagyon sokat sétálni ahhoz, hogy a friss fűszereket be tudjuk szerezni.


Ha nagyon nincs kedvünk az építéssel bajlódni, és a kaspós rendszer is soka helyet foglal, akkor lehetőségünk van arra is, hogy eredetileg is spirál formára gyártott cserepet vegyünk, amiben egy mini fűszerkert tökéletesen elél. Mert az sem kötelező, hogy hatalmas területet válasszunk le ezeknek a növényeknek. Ha sohasem használunk turbolyát, esetleg nem szeretjük az oregánót, akkor ezeket egészen nyugodtan ki lehet hagyni. A fűszerkertünk, amellett, hogy valóban nagyon szép, elsősorban funkcionális rész, így olyan növényeket telepítsünk bele, amiben nem csak a szemünk, hanem a hasunk is gyönyörködni tud.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia