szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ilyen ágyást minden dísznövénynek!

Sulyok Józsefné, 2016. jún. 03.


A kialakítás alapgondolata, hogy minél változatosabb növénytársulást teremtsünk, amivel sok állatot csalogathatunk a kertbe, hasznosakat és károsakat is. 

Ilyen ágyást minden dísznövénynek!

A rusztikus kertek ideálisak, mert a virágágyakban sok különféle növény él egymás mellett. Sok évek keresztül díszlő cserjék, évelők, gyümölcsfák, de találkozunk különböző évszakokban virító gumósokkal, hagymásokkal épp úgy, mint az év közepén egy-egy tarka foltot alkotó egy és kétnyáriakkal, sőt még a zöldségek is jelen vannak.

Az egynyáriak egy vegetációs időszakban díszlenek, és el is pusztulnak. A kétnyáriakat egyik évben elvetjük, a másikban virágzanak. Az évelők téli pihenőt tartanak, azután minden évben újra kihajtanak, és virágoznak.

Fontos, hogy a beültetett növények nagy része nálunk honos legyen, közeli vidékről származzon. Ha nem tudjuk biztosan, hogy mely növények származnak a környékünkről, akkor tudakoljuk meg.

Ha kertünk nem nagy, nem lesz helyünk különleges kívánságaink megvalósítására. Ha a természet példáját egyensúlyt szeretnénk létrehozni és a kisemlősöket, madarakat, rovarokat akarunk a kertbe csalogatni, akkor nektártermelő virágokat, vonzó termésű növényeket telepítsünk, amelyek folyamatosan ellátják őket.

A növények kiválasztásánál a kert talajának adottságaihoz igazodjunk. Meszes talajú kertbe ne telepítsünk savanyú talajt kedvelő, mészkerülő növényeket. Legyünk tekintettel a kert tájolására, a napsütés mennyiségére is, mert a fény a növény fejlődését jelentősen befolyásolja és meghatározza a telepíthető növények körét. Elképzelésinket először rajzoljuk le. Ez biztos kiindulópontot jelent még akkor is, ha a későbbiekben nem is ragaszkodunk görcsösen hozzá. Ha olyan kertet vettünk át, ahol az ágyak telepítésén változtatni akarunk, egy vegetációs periódus idejére hagyjunk mindent a régiben, hogy megtudhassuk egyáltalán milyen növényeink vannak.

Az új ágyak beültetését először a cserjék telepítésével kezdjük. Míg más növényeket később is beültethetünk, addig a cserjék minden átültetésnél visszaesnek. Emiatt ezeket a végleges helyükre ültessük. Egyes cserjék a növényágyak keretét alkothatják. Ezeket is más növényfajokkal együtt telepítsük, hogy az így kialakuló vegyes kultúrával a kártevőket sakkban tarthatjuk.

Ha a cserjékből kialakult a növényágy szerkezete, akkor a köztük fennmaradó területre telepítsük az évelőket. Ezek eleinte gyorsabban fejlődnek, mint a cserjék, tehát ügyeljünk arra, hogy ne nyomják el, nőjék be őket, akadályozva a további fejlődésüket.

A virágágy színfoltja már az első évben az oda ültetett egy és kétnyáriak. Az üres felületek kitöltésére ideálisak, de ne ültessük őket túl közel a cserjékhez és az évelőkhöz, mert elnyomhatják őket. Ha túl gyorsan fejlődnének, egy kicsit vágjuk vissza őket. Az évelők kiültetésekor hagyjunk helyet az egy és kétnyári növények számára, mert a színpompájuk mellett illatukkal is gazdagítják a kertet.

Vegyes ágyak kiültetésére alkalmasak a gumós és a hagymás növények. Kora tavasszal, amikor még a többi növény pihen, ezek jelentik az első üde foltot. A hagymások, gumósok később visszahúzódnak, sárguló leveleit eltakarják a már kihajtó cserjék és évelők. A megfelelő fajták gondos kiválasztásával egész évben gyönyörködhetünk a gumósok, hagymások virágaiban. Az újonnan telepített vegyes ágyba ezeket a növényeket a cserjék közelébe ültessük, ahol a bokrok sérülékeny gyökerei miatt ágy sem ásunk. Így a hagymásokat véletlenül sem fogjuk a földből kiforgatni.

A kialakított növénycsoportot új látvánnyal gazdagíthatjuk, ha hátterébe futónövényeket telepítünk. Különösen hatásosak a kerítésre vagy a falra futó növények. Ezekkel garázsfalakat, melléképületeket szépen el lehet takarni. A gyengébb növekedésű futónövények, mint pl. egyes iszalagfélék, hatásosan érvényesülnek, ha a cserjékre vagy a fákra futtatjuk őket. Olyan fajtát válasszunk, ami akkor virít, amikor a borok vagy a fa éppen nem virágzik. Így a növény-együttes díszes időszakát meghosszabbíthatjuk.

Kapcsolódó cikk: Így lesz gyönyörű fűszerkerted!

 

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!