szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

India szent növényei

Topor Erika, 2013. márc. 17.


Minden vallásnak megvannak a maga szent növényei, így Indiában is a hinduizmus nagy tiszteletnek örvendő növényei egészen Európáig eljutottak.

India szent növényei

A lótusz a sárban növekszik, majd a víz felszínére bukkan és kibontja csodálatos virágait. A sárból a felszínre törése szimbolizálja a „három világon való áttörést”. Vishnu isten szentségeként is ismeretes ez a növény. Felhasználása széleskörű: magjából lisztet készítenek, virágjából teát főznek és pipadohányként is ismert euforizáló hatása miatt. A buddhista szent iraok is megemlítik szent iratukban, a Dhammapa-ban az indiai kék lótuszt (Nelumbo nucifera). Sokszor az ezerszirmú lótuszként ismert, és mantrák is kapcsolódnak hozzá (Om mani Padme Hum avagy a Drágakő a lótuszban van).


Az indiai kígyógyökér (Rauwolfia serpentina) egy cserjeforma dísznövény, Indiában őshonos. Gyakran rágcsálják gyökerét, mivel csökkenti a vérnyomást, nyugtatja az elmét anélkül, hogy mozgási zavart okozna. A hatás viszont több napig is késik, mert a benne található anyagok, csak később alakulnak át, hatva a szervezetre. A hatása több napig tart.


A hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis) főleg dísznövényként ismert Európában, de teája is jelentős szerepet foglal el a hazai teakultúrában. A hibiszkusz Ganésh-nek, az elefánt istennek van felszentelve a hindu mitológia szerint. Virága az ajurvédikus gyógyászatban meghűlésekre ajánnljuk, valamint segíti a szív szellemi, fizikai megtisztulását. A hagyomány szerint mágikus képességekkel is bír: gyümölcsözővé teszi a mantrákat, fokozza a figyelmet a meditációkor. Megszárított virágszirmait szárítva a nyakba hordva viselik.


Az indiai szantálfa számunkra többnyire a füstölőkkel egyenlő. Részben ez igaz is, mivel a füstölők leggyakoribb alapanyag, de emellett további előnyei ismertek: frissítik a szellemet, az elmét, hűsíti a testet és a lelket. Az indiai felfogás szerint a szantálfa felébreszti az intelligenciát, nyitottabbá teszi a harmadik szemet, fokozza az elkötelezettséget, segíti a meditációt. Hozzájárul a szexuális energia átalakításához is.


Akármilyen hihetetlenül is hangzik, de vannak kultúrák, ahol a kender szent növénynek számít. A kender (Cannabis sativa) a nőiességet, női mivoltot fejezi ki. Latin nevében a „canna” szó jelentése étek, Indra étke, és a Sat. szógyök is meghatározó szereppel bír, Siva nevét is vélik felfedezni benne a nyelvészek.


Az általunk ismert sáfrány (Nagakeshara) a fűszerként való felhasználás mellett ruhafestésre és afrodiziákumnak egyaránt kiváló. Nagyhatású újraélesztője a vérnek (herbalyoga.com), szabályozza a máj és lép működését, erősítő hatású. A hit szerint a sáfrány erőt ad a szeretethet, a bhakti jóga gyakorlásához. Nagyobb mennyiségben tudatmódosító hatású, de konyhai felhasználáskor ezt a mennyiséget messze nem éri el egyik háziasszony sem! 
 

Az Ájurvédából ismert Maraba vagy más néven galangan (Kaemperia galanga ) Indiától Új-Guineáig előfordul. Rhizómáját fogyasztják, rágják. Nagy mennyiségben látomáskeltő hatású, orvosi felhasználásának igen hosszú élettörténete van.


A kálmos, vagy orvosi kálmos (Acorus calamus) szanszkrit elnevezése: vacha, melynek jelentése beszéd, a szó hatalma, az önkifejezés. Asztmára, hisztériára, gyulladásokra ajánlják. Az Ájurvéda bölcse az agy frissítésére, az idegrendszer méregtelenítésére ajánlják. Nagy dózisban hánytató hatású.

 

A felsorolt növények mindegyike gyógyászatban használt, és nem házi felhasználásra való. Használatukat minden gyógyászati felhasználásra szakmai felügyeletet igényel!

 

Kapcsolódó cikk:

Tea, az uralkodók itala

Illatos fűszerkertek

 


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia