szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Indul a tavaszi fűszezon: telepítsünk pázsitot!

Szépzöld, 2011. ápr. 04.


Tavasszal minden kert megújul, kezdetüket veszik a növényekkel, a talajjal kapcsolatos munkálatok. Áprilisban jön el annak az ideje is, hogy kertünkbe pázsitot telepítsünk. Alábbi cikkünkben most ehhez adunk hasznos tippeket Olvasóinknak.

Indul a tavaszi fűszezon: telepítsünk pázsitot!

A pázsit telepítésének aranyszabálya az, hogy a talajt megfelelően elő kell készítenünk, a gyomoktól pedig meg kell tisztítanunk a területet. A gyommentesítést végezhetjük vegyszerek segítségével, de hagyományos módon is: talajlazítással, azaz kapálással (lehet gépi, rotációs kapa is). Abban az esetben, ha kertben sok a tarack, gyorsabb és hatékonyabb is a kémiai irtás. Ma már azonban vannak olyan készítmények is, amelyek egyszerre kímélik a talajt, és irtják a gyomot. E szerek összetevői nem tartalmaznak vegyszereket, csak természetes anyagokat.

 

Fontos és kikerülhetetlen lépés - a gyomirtást követően - a talajfertőtlenítés. Ezt a munkafázist mindenképp vegyszerrel végezzük. A fertőtlenítés célja az, hogy a talajban található kártevőket és a gyomok magvait elpusztítsuk. A fertőtlenítőszerek általában folyékony és szilárd állapotban vásárolhatók meg, azonban ezek igen mérgezőek. Éppen ezért a kezelés után akár három hetet is várnunk kell, míg a talajban lerakódó, mérgező gázok eltávoznak. Ezzel csökkenthető a kigőzölgés, illetve erősíthető a fertőtlenítő hatás.

 

A vegyszereket jól dolgozzuk be a talajba, arra azonban oda kell figyelni, hogy túl mélyen ne lazítsuk fel a földrétegeket, éppen csak a felszínt mozgassuk át. Mind a folyékony, mind pedig a granulált fertőtlenítőszer kijuttatása (szórás és injektálás) után a talajt takarjuk le fóliával. Ahol szükséges, sódert is keverhetünk a talajba, melynek - a lazításon kívül -az a célja, hogy a fűmagok gyorsabban és erősebben gyökeresedjenek meg. Ennél a munkafázisnál érdemes a vakondtúrások ellen úgynevezett vakondhálót is lefektetni.

 

A talaj fellazítása és fertőtlenítése után következik a talajegyengetés. E műveletnek az a célja, hogy sima talajfelszínt hozzunk létre, melyre már lefektethető a gyepszőnyeg, vagy bevethető pázsit-magvakkal. A sima felszínnel mindemellett csökken a talaj természetes kipárolgása, vagyis a vízvesztesége kisebb lesz, ritkábban kell locsolni. A simítást leginkább gereblyével végezhetjük, majd pedig, egy deszkával igazítsuk ki a barázdákat. Ezzel a módszerrel szép, egyenletes felületet érhetünk el.

 

A fentiekben leírt előkészületek után következhet a gyepszőnyegterítés, vagy a magvak elvetése. Amennyiben az előbbit választjuk, úgy mindenképpen kötésben, szorosan egymás mellé rakjuk le a gyeptéglákat. Ezt követően hengerrel simítsuk le a gyep felületét és öntözzük meg. Sok esetben az újonnan lerakott gyepszőnyegből, illetve a kinőtt fűszálak között gombák telepednek meg. Ezek eltávolítását legkönnyebben gombaölő szerekkel, permetezéssel oldhatjuk meg. Az friss pázsit első lenyírását telepítést követő 3. héten végezzük el, , ilyenkor már műtrágyázhatjuk is a területet. Forrás: www.epitinfo.hu  

 

Kapcsolódó cikk:

Kertátalakítás lépésről lépésre
 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia