szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Inka kincsek - A Masdevallia orchideák ápolása

Topor Erika, 2015. nov. 13.


A nemrégiben bemutatott budapesti kiállítás után érdemes lenne a Masdevalliák ápolásáról is pár szót említeni, hiszen rengeteg kelt el belőlük, és hamarosan hobbikertészek ablakait díszítik.

Inka kincsek - A Masdevallia orchideák ápolása

A Masdevallia Peru, Ecuador és Venezuela környékéről származik. Különleges virágformájának köszönhetően egyre elterjedtebb. Pár hűvös klímát kedvelő orchideát már ismerünk – ilyen a Cymbidium is. Ez a faj a 12-18 fokot kedveli elsősorban ezen a klímán érzi jól magát. Ezt azért fontos már az elején leszögezni, mert apró termete miatt könnyen a Pahalaenopsisok és Dendrobiumok mellé kerül a déli napsütötte ablakpárkányokra. Éjszaka a 10 fokban, nappal a maximum 24 fokban tarthatók!

A növény virága nagyon érdekes, háromszög alakú és a háromszög hegyeiben csóvákban meghosszabbodik a szirom és csészelevél. Az apró sárkányokra hasonlító virágokat össze lehetne keverni a Dracula orchideákkal, melynek virágai hasonlóak ugyan, de sokkal nagyobbak és lefelé kapaszkodnak.

Fényigényes, fejlődésének elején nem érdemes napon tartani, utána is csak mértékkel, ahol nem éri közvetlenül a napsütés. Folyamatos locsolást igényel, nem tűri a szárazságot. Míg a Phalaenopsisok kevésbé igényesek és elviselik, ha csak kéthetente vannak öntözve, a Masdevallia hamar kiszárad és elpusztul. Nyáron 4.6 hetente tápoldatozzuk is. A gyökér körüli nedvesség tartását segíthetjük azzal, hogy a z orchideaföldbe, mely sokszor csak kérgekből áll kibővítjük nedves mohával.

A legtöbb Masdevallia tavasszal és nyáron virágzik, de megfelelő tápoldatozással időzíthetjük is virágzását. Néha egy száron több virág is lehet, legtöbb virágát az új szárakon hozza. Egyes fajok, mint a Masdevallia tovarensis a régi szárakon is hoz virágot, ezért csak akkor távolítsuk el őket, ha már teljesen lebarnultak.

Kapcsolódó cikk: 6 tipp a szép szobanövényekért
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!