Ismerjük meg! Kaszkarilla és galanga
Sulyok Józsefné, 2014. okt. 17.
Nevük sokunknak idegenül csengenek, de érdemes őket saját kis boszorkánykonyhánk részévé tenni.

Kaszkarilla
Kubában, Dél-Amerikában és a Bahama-szigeteken élő cserje vagy kicsi fa kérge adja a sajátosan fűszeres szagú és erősen kesernyés, csípős ízű italfűszert. Illóolajat, kaszkarillint, keserű anyagot, galuszsavat, gyantát tartalmaz. Különleges keserű borok, likőrök, pálinkák kedvelt fűszerezője. Használják ezen kívül, étvágy és emésztés fokozására, hasmenés, gyomorhurut ellen, valamint a dohány illatosítására. A vérszegényeknek és lábadozóknak erősítő és étvágygerjesztő bort készítenek belőle.
Tipp! Kaszkarilla bor
50 dkg pirított kaszkarilla kérget 1 liter borban 8-10 napig áztatunk, majd leszűrjük és a főétkezések előtt 1-1 pohárkával fogyasztunk belőle.
Galanga
Indiai szigeteken és Kínában előforduló növény gyökértörzse szolgáltatja a fűszert. Valószínűleg az arabok révén került a középkorban Európába. A gyökér égetően csípős ízű, barnapiros színű, kellemes gyömbérszerű, fűszeres aromájú növény. Keserű anyagot, illóolajat tartalmaz. Különleges aromája és emésztést javító hatása miatt, mint fűszeres izgatószert likőrökbe, ecetekbe, tinktúrákba használják. A gyógyászatban tinktúra és forrázat alakjában használják étvágytalanság, gyomorpanaszok stb. esetében.
Tipp! Vadászlikőr
2-2 dkg galagonyagyökér, angelikagyökér, 1-1 dkg fahéj, szerecsendió keverékét 4-5 napig bezárjuk 1 liter 70 %-os alkoholba. Ezt követően átsajtoljuk, leszűrjük, majd 1 liter cukorszirupot adunk hozzá. Pár nap után speciális aromájú likőrként fogyasztható.
Kapcsolódó cikk:
Takarítás - Spórolj időt magadnak!
Facebook Twitter GoogleStartlap
2021.április 04., vasárnap / 18:33