Italok a nagyvilágból
Orbán Krisztina, 2014. dec. 30.
Ezúttal a világ különböző tájairól származó három finom ital, a sangría, a mojito, illetve a gránátalmás-fahéjas puncs elkészítését mutatjuk be.

Sangría: borpuncs Spanyolországból
Az alábbiakban az Európa-szerte nagy népszerűségnek örvendő, s a forró spanyol nyárban gyakran napközben is fogyasztott sangría hagyományos receptjét ismertetjük.
Hozzávalók:
2 üveg száraz vörösbor (lehetőleg különböző fajtájúak)
7 dl rum
5 dl narancslé
2 nagy lime
2 narancs
2 citrom
20 dkg porcukor
Elkészítése:
A gyümölcsöket alaposan megmossuk és vékony karikákra vágjuk, majd egy nagy puncskancsóba tesszük. Ráöntjük a rumot, majd rászórjuk a cukrot, jól összekeverjük, és legalább két órán át hűtőben érleljük. Ezalatt a vörösbort és a narancslevet is lehűtjük. Amikor az italok lehűltek, a cukros rumban érlelődő gyümölcsöt finoman szétnyomkodjuk, majd a vörösbort és a narancslevet is a kancsóba öntjük. A kész sangríát jól megkeverjük, majd felszolgáljuk.
Mojito: rumos koktél Kubából
Az alábbiakban a sokféle változatban készített koktél hagyományos elkészítési módját ismertetjük.
Hozzávalók:
35 dl fehér rum
17,5 dl frissen facsart lime lé
kb. 60 frissen szedett mentalevél
4 és fél evőkanál cukor
szóda
tört jég
a díszítéshez: poharanként 1 lime karika, valamint mentalevelek
Elkészítése:
A frissen facsart lime lébe beleszórjuk a cukrot. Hozzáadunk kb. 50 mentalevelet, amelyeket egy koktélkeverő pálcával, vagy egy fakanállal jól belepréselgetünk a cukros lébe, hogy a finom mentaolajból minél több beleoldódhasson. (A levelek felaprítására, zúzására nincs szükség!) Ezt követően hozzáadjuk a rumot, és alaposan felkeverjük a koktélt, hogy a cukor teljes egészében feloldódhasson. A kiválasztott poharakat feltöltjük tört jéggel, erre pedig annyi koktélt öntünk, hogy a pohár pereméig kb. 3 centi hely maradjon – ezt szódával töltjük ki. A poharakat egy-egy lime karikával, valamint a megmaradt mentalevelekkel díszítve szolgáljuk fel.
Gránátalmás-fahéjas puncs Kanadából
Az alábbi finom puncs Észak-Amerikában a karácsonyi összejöveteleknek is kedvelt itala.
Hozzávalók:
1 üveg (750 ml) rum
1 liter gránátalma juice
3,5 dl fűszeres vörösbor
3,5 dl triple sec
2 maréknyi hibiszkusz tealevél
16 fahéjrúd
2 teáskanálnyi szegfűszeg
3 közepes citrom
fél liter víz
A vizet felforraljuk, majd beleáztatjuk a tealeveleket. A rumot, a gránátalmalevet, a vörösbort és a triple sec-et egy puncsos tálban összeöntjük és jól megkeverjük, majd 6-7 perc áztatás után a teát is beleszűrjük és ismét megkeverjük. 4 fahéjrudat egy fél teáskanálnyi szegfűszeggel egy laza szövésű pamutkendőbe teszünk, amelyet jól összecsomózunk, majd a puncsba helyezzük, és egy órán át hagyjuk kiázni. A citromokat kisebb darabokra vágjuk, majd meghintjük a maradék szegfűszeggel. A kiválasztott poharakba jeget teszünk, majd a kész puncsot rátöltögetjük. A poharakat a citromdarabokkal, valamint a megmaradt fahéjrudakkal díszítjük.
Kapcsolódó cikk: Finom koktélok déligyümölccsel – nem csak szilveszterre
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22