szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Itt a kert újjászületésének időszaka!

Scheftsik Tamás, 2013. márc. 20.


Eljött a tavasz, és ezzel együtt végre huzamosabb időre is elhagyhatjuk a négy falat anélkül, hogy vacogó foggal kéne mosolyt erőltetni az arcunkra. De azért még most sem kell kapkodni, hiszen a teendők nem szaladnak el, és ha csak összecsapunk mindent, akkor komoly gondjaink lehetnek a későbbiek folyamán.

Itt a kert újjászületésének időszaka!

Tervezzünk!

 

Amikor itt a tavasz, a legtöbben rohannak ki a kertbe, és amit csak érnek, ültetnek, ásnak, trágyáznak, kapálnak. A lelkesedés nagyon jó, a gond csupán annyi, hogy ezzel magunknak csinálunk plusz munkát, és persze többletkiadást. Gondoljuk csak végig, hiába trágyázzuk be azt a részt, ahova végül nem is kerül semmi, és hiába ültetünk várakozva epret egy olyan részre, ahova végül nem is került komposzt. Ráadásul nem lehet mindent ugyanakkor elültetni, mivel ne fog kinőni a növényünk és akkor csak kidobtuk a rászánt pénzt. Tehát, mielőtt bármit is tennénk, először tervezzük meg a kertet. Ez nagyon kellemes időtöltés, mivel szárnyalhat a fantáziánk. Vegyünk magunk elé egy kertészeti hirdetőújságot, és akár vagdossuk kii azokat a szépségeket, amiket fel akarunk használni.

 

Építsünk!

 

A tervezés egyik következő fázisa, hogy most lehetőségünk nyílik arra, hogy megépítsük azokat a dekor elemeket, amiket már régen a fejünkben forgatunk. A sziklakerthez már beszerezhetjük a csodálatos termésköveket, a mini kert tóhoz pedig a formákat. Persze azt érdemes megvárni, amíg nem süllyedünk bokáig a sárba, de ha ez is megvan, akkor mehet a kreatívkodás. Készítsünk a bajárat közelébe a fűszernövények számára egy tekeredő, kiemelkedő veteményt. Helyezzünk a kertbe, akár a házfalhoz egy felhalmozott földes, pala és terméskövekkel dekorált kaktuszágyat, vagy készítsük el a régóta vágyott emelt ágyásokat.

 

Ilyenkor természetesen nem csak a növények helyét lehet kijelölni. Nekiállhatunk azt is megtervezni, hogy a gyerekeknek hova kerülhet a hinta és a csúszda, vagy éppen hova tehetjük a teraszt, hogy a nap minél tovább cirógasson minket, amikor a dönthető kerti garnitúrán henyélünk.

 

Beszerzés

 

A tavasz elején már elkezdhetjük beszerezni a tervezésnél mindenképpen szükségesnek ítélt alapanyagokat. Mielőtt azonban ezt megtennénk, mindenképpen készítsünk egy gyors pénzügyi tervet. Ha nem figyelünk oda, akkor könnyen eshetünk abba a hibába, hogy ugyan beszereztük a díszkert minden hozzávalóját - a köveket, a bokrokat, a faanyagot – csak éppen az étkezésekre nem maradt keret a hónapban. Azt sem szabad elfelejteni, hogy nagyon sok mindent jóval olcsóbban is el tudunk készíteni, ha mi magunk állunk neki, és nem sajnáljuk az időt és az energiát erre.

 

Kicsit húzzuk el

 

Az is nagyon fontos, hogy ha beszereztünk mindent, akkor se akarjuk egyetlen hétvége alatt összerakni a kertet. Ettől egyrészt megcsömörlünk, és hetekig nem akarunk majd még csak a föld közelébe se menni, másrészt akkor sem tudunk mit kezdeni, ha meggondoljuk magunkat. Hiába a pontos tervezés, azért sokszor előfordul, hogy a valóságban nem egészen kivitelezhető az, ami papíron olyan jól mutatott. Ilyenkor nem árt, ha egy kicsit lassabban dolgozunk, mert az adódó problémát észrevesszük, és nem kell több órányi megfeszített munkánk eredményét egyszerűen visszabontani.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!