szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Itt a zöldségek virágkora!

Sulyok Józsefné, 2014. máj. 27.


Sokan szeretnének a saját termelésű zöldséget a tányérjukban látni. De nem mindig egyértelmű, hogy mikor vethetőek és mikor újravethetőek ezek a vega finomságok. Sárgarépa, tavaszi hagyma, retek, spenót, paradicsom, paprika, uborka, zeller, póré, dinnye, karfiol jövünk!

Itt a zöldségek virágkora!

Konyhakertünkben, májusban és júniusban is vethetünk karottát, bár a mi éghajlati időjárási viszonyink közt a márciusi, áprilisi vetés a hagyományos. A karotta vegetációs ideje aránylag rövid, 120-160 nap, így időben beérik. S még valami, ami a télire való sárgarépa későbbi vetése mellett szól: a kártevők elleni védelem, ami ellen vegyszeresen védekezzünk.

Aki azonban teheti, várjon május végéig a télire való sárgarépa, karotta elvetésével, így természetes védelmet biztosít a növénynek, s nem fordulhat elő, hogy a tárolt termés közé megtámadott, gyorsan rothadó is kerül, mely esetleg az egész eltett mennyiségre átterjedhet.

A férgek és kártevők ellen azzal is védekezünk, ha nem vetjük a karottát frissen – szerves – trágyázott földbe, hanem olyan helyre, amelyet az előző évben trágyáztunk. Ha kertünkben családunk önellátására rendezkedtünk be, fontos szempont a fokozatos vetés. Néhány növényfajtát bizonyos idő elteltével újra vethetünk, így tavaszi hagymát, retket, spenótot stb.


Hagyma – újhagymának, tehát kis mennyiségben – egészen augusztus végéig vethető, így tavasztól őszig fogyaszthatjuk. Fejes salátát is vethetünk, szabadföldbe, s ha már fejődni kezd, kiegyeljük.
Parajt június végéig vethetünk, arányrag ritkára, s kikelés után azt is kiegyeljük. Száraz idő esetén gondosan öntözzük, mert ha nem kap elég nedvességet, felnyúlik és virágzásnak indul, levélzete pedig megkeseredik és fogyaszthatatlan.

Nyári karfiolt is májusban, júniusban ültetjük ki (előzőleg melegágyban neveljük a palántákat). A nyári karfiol rózsája szépen fejlett és hófehér, ha tápanyag-dús, jól öntözött földben neveljük. Kb. 50 cm-es távolságra ültessük a palántákat. Az így termesztett nyári karfiol július végén, augusztusban már szedhető. Ha szabadföldbe vetjük a karfiolt, csak később, ősz elején szedhetjük.

Májusban sem áll üresen a gondos kertész melegágya, olyan zöldségféléket vet bele, amelyeket a korai burgonya, a zöldbab, borsó helyére ültet majd ki. Figyelmet érdemel ez a munka is, hiszen többnyire olyan növényekről van szó, amelyeket késő ősszel szedhetünk, vagy éppen téli tárolásra termesztünk. Ilyenkor kell elvetni a bimbós kelt, a téli káposztát és a karfiolt, valamint a pórét. Ezeket a zöldségféléket úgy vetjük, mint szabadföldbe, aránylag sekélyre és ritkára, mert kiültetésig ezen a helyen maradnak.


 

Május végén ültetjük ki a melegkedvelő növényeket, paradicsomot, paprikát, uborkát, zellert, pórét és a dinnyét is. Legjobb, ha a kiültetést borús időben végezzük, és az új helyükre került növények tövét alaposan megöntözzük. A palánták ne legyenek túl fejlettek, mert nehezen fogannak meg. Főleg az uborka és a dinnye esetében ügyeljük arra, hogy 3-4 levélnél több ne legyen a növényen.

Azoknak, akik nem idegenkednek a kevésbé hagyományos zöldségfélék termesztésétől, másodvetésként ajánljuk a pasztinákot, mely konyhánkban a petrezselyemhez és zellerhez hasonlóan használható fel. Előnyös persze korábban vetni, mert vegetációs ideje aránylag hosszú, de június közepéig vetve is beérik, csak kevesebb termést ad. Istállótrágyával gazdagított földbe ne vessük! Különös talaj előkészítést nem igényel, csak elég mély ásást.

Az árnyékos, kevés napsütést kapó helyen is jól fejődik. Mivel lassan csírázik, jó retekmaggal vegyesen vetni, hogy a sorközöket időben megkapálhassuk. Kikelés után kiegyeljük. A pasztinákot ezután már csak gyomlálni kell. Ősszel, az első fagyok után csak annyi növény szedjünk ki, amennyire télen szükségünk lesz. A többit hagyjuk a földben tavaszig, a fagy nem árt neki, zöldjét a hó alól is szedhetjük.

Kapcsolódó cikk:

Termeszd színek szerint!

 
Hozzászólások (2)

Varga Andrea
2015. febr. 18. (2 846 napja)
A pasztinák zöldje is fogyasztható?
Farkas Nikoletta
2014. máj. 30. (3 110 napja)
Imádok,kertészkedni édesapámnál hatalmas kert,sok veteményes és a friss zöldségek,borsó,krumpli