szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Januári virágok a kertben

Scheftsik Tamás, 2013. jan. 15.


Amikor az ember kilép a kertbe januárban, akkor jobb esetben azt látja, hogy mindent hó fed, rosszabban pedig azt, hogy minden csupasz, és kopár. Bár tisztában vagyunk vele, hogy ez a pihenés időszaka, és nemsokára minden újra virágba és zöldbe burkolózik, de ez csak keveset enyhít a lehangoltságunkon.

Januári virágok a kertben

A szobában sok virágot nevelhetünk, melyeket úgy tudunk időzíteni, hogy ilyenkor bontsák szirmaikat, ám a kertbe kitekintve ilyenkor nem látunk semmit. Persze a természet mindenre gondolt, így ha szeretnénk, akkor a januárt sem kell virágok és burjánzó élet nélkül átvészelnünk a kertben. Íme, két gyönyörűség, ami ideális esetben januárban bontja illatos és tavaszt idéző virágait.

Kikeleti bangita

Napos, félárnyékos helyen érzi igazán jól magát, és meghálálja a nedves talajt. Sokak számára bizonyára nem mond sokat a neve, ami nem is csoda, mert viszonylag ritkán lehet vele találkozni. A kikeleti bangita egy lassú növekedésű cserje, ami lombhullató, de különleges tulajdonsága is van. Ennek a növénynek folyamatosan pompázatosak a levelei, egészen addig változik a színük a zöldtől a mély pirosig, amíg el nem dobja őket. A különlegessége pedig abban rejlik, hogy ha elég enyhe az idő, akkor januártól márciusig hozza rózsaszín, vagy annál kicsit sötétebb virágait.

 

Nem utolsó látvány a meredező, csupasz ágak között egy olyan szépségbe botlani, mint a kikeleti bangita. Ráadásul erős, kellemes illata is van, így a nyár minden hangulatát visszacsempészi egy kis időre az ember lelkébe. Metszeni az első 4-5 évben nem szabad, éppen ezért számoljunk vele, hogy akár 4 méteresre is megnőhet. Ez a bangita nem kifejezetten érzékeny, ami nem meglepő, tekintve hogy télen hozza csodálatos virágait. A gombásodásra nem hajlamos, ám a tetvekkel meggyűlhet a bajunk. Hogy a történet kerek legyen, a kikeleti bangita bogyótermést is hoz, ami kék színű – hogy mérgező-e az még nem tisztázott – így díszértéke egész évben kiemelkedő.

Téli jázmin

Nem a bangita az egyetlen olyan növény, amely télen is gyönyörűen virít. A téli jázmin minden kertben remekül mutat, mert bár lombhullató, de a szárai zöldek, így a téli kertben is hangulatosan néz ki. Nem is beszélve arról, hogy ha enyhébb a tél, nincsenek komoly fagyok, akkor január végén már megjelennek rajta a sárga, illatos virágok, még azelőtt, hogy a levelek kibújnának. Ahhoz, hogy ezt megtehesse, az előző évi vesszőkre van szükség, így ősszel nem szabad visszavágni.

 

Egyébként sem nagyon kell bolygatni, 3 évente elég metszeni. Azzal azonban nem árt számolni, hogy igencsak nagy növény, ami ha támasztékot talál, akkor akár 4 méteresre is megnőhet. Ebben az esetben pedig, ha például teraszra futtatjuk, akkor leomló virágai utánozhatatlan látványt nyújtanak. Ahhoz, hogy gyorsan és szépen fejlődjön megfelelően nedves talajra van szüksége és sok fényre, így lehetőleg ezeket biztosítsuk számára.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia