szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Japánkert, a kicsinyített természet

Topor Erika, 2012. nov. 22.


Azt gondolnánk, hogy a japánkert a véletlen műve, mert annyira természetes hatást kelt, hogy más szinte hihetetlen. Épp ellenkezőleg, pontos előtervezés alapján épülnek, és rendkívül sok gondozást igényelnek a későbbiekben. Minden kertnek megvan a maga sajátossága, egyedi arculata, és tervezéskor mindig figyelembe vették tágabb környezetét, hogy azzal harmonizáljon.

 

Japánkert, a kicsinyített természet

A kerti utak alkotják a kert szerkezetét és felépítését. Egy domboldal alkalmas elmélkedő sétákra természetes köveken.
A japán ember kertjében nem járdán, hanem ösvényen közlekedik.

 

A japánkertekben fontos a házhoz vezető sétány kialakítása. A kertbe érkező meg kell, hogy tisztuljon és áthangolódjon a tulajdonos szelleméhez, ezért ez a vonal nem eshet egybe a ház bejáratával. Így a telek és a ház bejárata között az út aprólékos kidolgozással készül.

 

A japánkertek fő alkotóelemei:

 

- Víz – valós vagy szimbolikus
- Szikla és kő elrendezés
- Egy lámpás, főként kőből
- Teaház vagy bódé
- Kerítés – bokrokból, fából vagy falakból kialakítva
- Híd a szigetre, vagy járókövek

 

A japán kertépítészetnek három fő stílusirányzata van: a Tsukiyama, a Kare-sansui és a Chaniwa.

 

A Tsukiyama (tájkép) kert stílusra a természet kicsinyített megjelenítése a legjellemzőbb, amely magába foglalja a hegyeket, tavakat, patakokat.
Igyekszenek a kisebb kerteket tágasabbnak mutatni. Ezt úgy érik el, hogy bokrok ültetésével megpróbálják kitakarni a környező épületeket, és a kert felépítése megpróbálja a szemlélő tekintetét a közeli hegyekre terelni. Így azt a látszatot kelti, mintha a hegyek a kert részét képeznék. A mohák, kövek csobogók, dombocskák, fák, virágok és ösvények is meghatározó szerephez jutnak ebben a stílusban.

 

A Kare-sansui (száraz folyómeder vagy kőkert) stílus a Muromachi-korban terjedt el és a zen szellemiséget volt hivatott megtestesíteni. Ellentétben más, tradicionális kertekkel, itt a víz nincs jelen. Annak helyét azonban kövekkel vagy homokkal helyettesítik, művészien elhelyezve. A mohák és sziklák kombinálásával kisebb tavakat szigeteket, tengereket, folyókat és hegyeket mintáznak.

 

A Chaniwa (teakert) általában egy teaszertartás bemutatására alkalmas ház körül található. A teakertben sok moha és örökzöld növény található, valamint kőlámpás, kőmedence, bambusz csővezeték amelyen víz csordogál keresztül, illetve a kis patakokban, vagy a kertben lépő köveket helyeznek el, melyek rendszerint a teaházhoz vezetnek. Az épület és a környezet az egyszerűségre törekszik.

 

Kapcsolódó cikk:

Építsünk japánkertet!


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia