szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Játék a tükrökkel – tér, fény, forma

Scheftsik Tamás, 2014. jan. 10.


Tükröket minden háztartásban lehet találni, elvégre teljesen hétköznapi használati tárgyak. Ám azon kívül, hogy a ruházatunkat ellenőrizzük bennük, tehát a valódi funkciójukon kívül még sok dologban lehetnek a hasznunkra. És hát ki ne szeretne egy kicsit játszani a tükrök nyújtotta lehetőségekkel?

Játék a tükrökkel – tér, fény, forma

Térnyújtás

Sokszor volt már arról szó, hogy tükrökkel nagyon jól lehet optikailag nyújtani a teret. De ez sajnos nem jelenti azt, hogy nincs is más dolgunk, mint feltenni a falra a legnagyobb tükröt, és már készen is vagyunk. Itt is vannak olyan hibák, amiket érdemes elkerülni, ha lehet. Ez egyik ilyen a túl nagy tükör. Amikor az egész falat beborítjuk, az első körben nagyon mutatós is lehet, de a hónapok folyamán rá fogunk jönni, hogy nem annyira jó ötlet. Este az ijedősebbek ugorhatnak egyet, hogy ki mozog a szobában, ráadásul az is zavaró lehet, hogy minden ténykedésünk megkétszereződik.

Az már csak hab a tortán, hogy mennyire nehéz tisztán tartani egy ekkora üvegfelületet. Sokkal kifizetődőbb, ha egy nagyobb, de nem az egész falat beborító darabbal próbálkozunk. Ennek a takarítása is lényegesen egyszerűbb, és jobban is mutat. Attól is tartózkodjunk, hogy két tükröt egymással szemben tegyünk fel. Attól eltekintve, hogy a babonások egyik rémálma ez a helyzet, nem is mutatós. Még a kisebb darabokkal működhet, de a nagyobbakkal biztosan zavaró lesz, elvégre otthon nem a Versailles-i tükörteremben szeretnénk érezni magunkat.

Fények

A tükröknek nem csak az a jó oldala, hogy nagyítják a teret, hanem az is, hogy nagyon jól továbbítják a fényeket. Ezt a tulajdonságukat már az ókorban is kihasználták, így nekünk sem lehet belőle bajunk. Lényegében arról van szó, hogy az egyes darabok helyét aszerint válasszuk meg, hogy a beeső természetes napfényt továbbítsák a sötét sarkok felé. Persze nem csak a napfénnyel, hanem a lámpák világosságával is megtehetjük ezt, így egyetlen lámpa is bevilágíthat egy hatalmas szobát. Akkor is nagyon jó eredményeket és látványt érhetünk el, ha csak kisebb tükördarabokkal dolgozunk. A tükör töredékeket ragasszuk a lámpaernyő aljára, és azok gyönyörűen szétdobják a fényt (ehhez persze széles ernyőre van szükség).

Különleges dísz

A tükrökkel díszíteni is lehet. Ehhez jó, ha nem szokványos darabokkal dolgozunk, hanem olyanokkal, amiknek van valami különlegessége. Egy szoba hangulatát nagyon fel tudja dobni, ha egy olyan képet teszünk a falra, ami tulajdonképpen egy tükör, de mattítva mintázva van. Így elsőre nem az tűnik fel, hogy magunkat látjuk, hanem a matt formákat pillantjuk meg, és csak utána vesszük észre a tükör voltát. Egy másik nagyon jó megoldás, ha a formákkal játszunk. Egy egész falat is boríthatunk különleges alakú darabokkal, ha azok egymáshoz illenek. Ha például leveleket mintáznak a tükrök, akkor akár egy fát is imitálhatunk a falon. Ráadásul ezekkel a díszelemekkel ugyanúgy érvényesülnek a fény és a térnyújtó hatások is.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!