szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Játsszunk a színekkel - 3+1 tipp

Sulyok Józsefné, 2013. márc. 30.


Még szebb és harmonikusabb lesz kertünk, teraszunk, ha az ott nyíló virágok színe hasonló árnyalatban pompázik. Legyen lila, narancs, rózsaszín vagy sárga idén a kertünk!
 

Játsszunk a színekkel - 3+1 tipp

Lila és kék

 

Törpe írisz


A klasszikus írisz kistestvére, májusban, júniusban virít. Szaporítani ősszel, a földből kiásott rhizómáiról kell. Erős színe rövid szára miatt csoportokban ültetve jobban érvényesül. Sziklakertek meghatározó lakója. Szereti a napot, de ha a talaját kiéli, a virág színe halványodni kezd. Olyankor át kell ültetni.


Fürtös gyöngyike
 

Az egyik legkedvesebb korai tavaszi hagymás virág, de még áprilisban is virít. Ősszel dugványozzuk. Erős színe telepekbe érvényesül igazán. Kissé meszes talajú, félárnyékos rézsűkön érzi jól magát. Gyepszegélynek, kerítés mellé tökéletes választás. 15 cm-nél ritkán nő magasabbra.


Lobélia


Virágai májustól októberig csodálatos zuhatagot alkotva kéklenek. Csüngő változata akasztós cserépbe való, de talajtakarónak vagy sziklakertbe is kiváló. Palántáit májusban ültessük ki, minél naposabb helyre. Szereti a vizet, de a túlöntözést nem. 25 cm magasra nő.
 

Bojtocska


Igen hálás balkonnövény, üde kék virágzata megkapó csoportokat képez. Választhatjuk magasabb (30 cm) vagy törpe változatát (15 cm). Magról márciusban, palántáról májusban ültessük. Októberig szorgalmasan nyílik. Tűri az erős napot, de bőséges vizet igényel. Kéthetente tápoldatozzuk.


Narancssárga


Sarkantyúka


Kedves 25-30 cm-re növő többfunkciós egynyári növény. Futóváltozata balkonládában díszít, cserépben inkább a bokrosodó való. Májusban palántázzuk, de magról is szépen kikel. Októberig számíthatunk virágaira, melyeket salátába téve akár el is fogyaszthatjuk.


Pompás titóvirág


Erős narancs virágai már messziről megadják a kert alaphangulatát. Június közepétől szeptember végéig stabilan díszít. Májusban palántázzuk, 70-80 cm-s végső magasságát érdemes bekalkulálni. Széltől védett helyre, épület, kerítés mellé kerüljön.


Tűzliliom


Nem csak 60-120 cm magassága, megjelenése is királynői. Erős színe meghatározza a kora nyári kert hangulatát. Kelyhei heteken át díszítenek. Hagymáit szeptemberben dugványozzuk, válasszunk számára napos helyet. Öntözni nem szükséges.
 

Sáfrányos szeklice


Mivel szúrós, és akár 1,5 méter magasra is megnő, igazi térhatároló növény. Magvait áprilisban 15 cm tőtávolságban helyre vetjük. Júliusban, augusztusban virágzik. Szirmait szedjük össze, és szárítsuk ki, kitűnő fűszer.


Rózsaszín színűek


Kerti szegfű


Hálás, kedves és igénytelen növény. Magról is nevelhető, de tőről egyébként is szaporítja önmagát egyre több területet foglalva el a kertből. 30-40 cm-es magasságával ideális sziklakertekbe, ágyásszegélynek, kerti utak szélére. A teli napot szereti, az öntözést pedig meghálálja.


Pillangóvirág


Ez a növény is magasságával hódít, akár egyméteresre is megnő. Falak, kerítések elé ültetve akár elhanyagolt kertekben is kedves foltot képez. Magjait áprilisban helyre szórjuk, egész nyáron nyílik.


Bíbor kasvirág


Akkor vessük el, ha takargatni valónk van: csúnya kerítés, málló falú garázs, rozzant fészer. Áldjuk 80-90 cm-es magasságát. Magról és tőosztással szaporítható. Szereti a napot, de félárnyékban is jól érzi magát. Mivel gyógynövény, teája köhögés ellen ajánlott.


Petúnia


Méltán népszerű balkonnövény. Egyszerű, futó és bokros változati ismert. Palántái májusban kikerülhetnek, sok vizet igényel. Júniustól szeptember közepéig nyílik, de gyönyörű csak akkor lesz, ha hetente tápoldatozzuk.


Sárga színűek


Nárcisz


Kecses tavaszi hírnök, kiskertek elmaradhatatlan áprilisi vendége. 30-40 cm-es magasságával szinte kiragyog a félig még alvó növények közül. Hagymáit ősszel dugványozzuk el. Telepíthetjük csoportokban, de jól mutat gyepfelület szélein is. Jó tudni, hogy a növény minden része mérgező.


Büdöske


A leg strapabíróbb és az egyik leghálásabb egynyári. Szinte agyonütni sem lehet, mindent kibír. 15-60 cm-ig több magasságban kapható. Magról márciusban, palántáról májusban ültetjük, egészen a fagyokig dúsan virágzik. Nem csak szép, hasznos is: illatát nem szeretik a bogarak.


Menyecskeszem


50-60 cm-es magassága miatt fontos szerepe lehet a kert berendezésekor, ágyások középső zónájába való. Áprilisban palántázzuk, da saját magról nevelve lesz igazán erős. Egész októberig ontja virágait. Félárnyékban érzi jól magát.
 

Záporvirág


Afrikából keveredett hozzánk, így leginkább a tűző napot kedveli. Májusban palántázzuk, július közepén borul virágba, és szeptember végéig díszít. 15-20 cm-es magasságával sziklakertek, balkonládák ideális lakója. Érdekessége, hogy sötétben és esőben becsukja szirmait.

 

Kapcsolódó cikk:

Tavaszi szépülés hóvirággal

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia