szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Játszóház otthonunkban

Sulyok Timea, 2009. nov. 30.


Forrás: www.epitinfo.hu  
A gyermekek kezelhetősége nagymértékben függ attól is, hogy milyen mértékben hancúrozták, mozogták ki magukat a nap végére. A családi béke szempontjából olykor nehéz az otthonlét, ha kint tombol a vihar, és szobafogságra, tétlenségre vagyunk ítélve gyermekeinkkel.
 

Játszóház otthonunkban

A mozgáshiány otthoni feloldására javasolható számos olyan játékos sporteszköz, amely készen is kapható, de akár otthon, saját kezűleg is elkészíthető. Ezekkel, szinte a korlátlan mozgás szabadságát nyújthatjuk a borongós napokon is: a gyermek kiadhatja, kiugrálhatja magából kínzó mozgásigényét.
 

A gyermekkorban rászoktatott rendszeres mozgás teljesebb felnőttekké teheti őket. Nem túlzó ez a megállapítás, ha arra gondolunk, hogy az iskolában eltöltött idő alatt rengeteg ülésre kárhoztatottak apróságaink, ezért például a hátizmok mozgatása nélkülözhetetlen számukra a helyes testtartás, és a gerincfájdalmak elkerülése miatt. A jó testtartás csökkenti a gerinc izmaira és izületeire nehezedő nyomást, amíg a rossz testtartás káros hatással van a belső szervek működésére: a görnyedt hát és a csapott váll megakadályozza a tüdőt a megfelelő tágulásban, és az emésztőszervek működésére nézve is negatív hatással bír.


A test kondíciója a hajlékonyságból, az erőből és az állóképességből épül fel. A hajlékonyság a nyak, a törzs és a végtagok rugalmasságát és izületeinek mozgékonyságát jelenti. Az izomerő olyan gyakorlatokkal fejleszthető, amelyek során az izmoknak ellenállást kell leküzdeniük. Az állóképesség a tartós teljesítőképességet, szívósságot takar.


Népbetegség manapság a lúdtalp, amelyet a talp izmainak megereszkedése, eltorzulása idéz elő.
Gyermekeknél a lábboltozat erősítésével enyhíthető, sőt gyógyítható ez a betegség. Jó a lábujjhegyen járkálás (napi 5-10 perc), de eszközeink közül a kötél-mászókán, a koronghintán, a laphintán, a kötélhágcsón is végezhetők egyszerű gyakorlatok (talpközéppel lépjenek a fa rudakra, s közben folyamatosan a talpuk felé feszítsék lábujjaikat), melyek hathatós segítséget nyújtanak.


Lássunk hát néhány példát azokra a sporteszközökre, amely minden háztartásban jól elfér, és egyaránt mozgásra késztethet kicsit és nagyot.
Biztos mindenki találkozott már a fent megnevezett ugra-bugra labdával. A gyermek annak "füleibe" kapaszkodva ugrál, miközben észrevétlenül erősödnek kar-, far- és hátizmai egyaránt. Nem elhanyagolható szempont, hogy mindeközben fejlődik az egyensúlyérzéke is.


Egy kisméretű játék, az ajtóra tapasztható szobai kosárlabda, esős vagy téli időben is segít megőrizni a kisgyermek ruganyosságát és enyhíti felgyülemlő mozgásigényét. Ellenállhatatlanok az úgynevezett karikadobáló játékok, amelyek erősítik a gyermek koncentrálóképességét, összpontosításra serkenti, illetve fejleszti térérzékelését, összehangolja végtagjai mozgását.

 

A kúszást, mászást igénylő szobai alagút miközben megmozgatja a lurkók izmait - segíti őket a zártságérzet és sötét, szűk helytől való félelem legyőzésében is. Készen is kapható alagút, de a célnak megfelel néhány összetolt szék is, pléddel letakarva. A gyerekek fantáziáját megmozgató kenderkötél használata, gyakorlatilag az összes izom munkáját megköveteli. Segít a koncentrációnak, a mozgások összehangolásának fejlesztésében is.

 

A legkülönbözőbb testhelyzetekben elvégzett gyakorlatok (fejjel lefelé lógás, forgás, húzódzkodás, hintázás, lengés, függeszkedés stb.) jelentős szerepet játszanak a vérkeringés rendben tartásában. Az alapanyag megvásárlásával otthon is viszonylag könnyen és változatosan elkészíthető, majd stabilan és biztonságosan, a kijelölt helyére rögzíthető. Ilyen lehet például az egyszerű mászókötél, a laphinta, a gyűrűhinta és a kötél-mászóka. Ha mindezek végigpróbálása után még van energiájuk a lurkóknak felmászniuk egy jól sikerült kötél függőágyba, akkor ott kellemesen hintázva pihenhetik ki fáradalmaikat.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia